DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Danmark  Danmark
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Rodret på Erik ligger på babords sida och är förhållandevis intakt. Går man riktigt nära så dyker detaljerna upp.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Masten ligger längs med vraket på Kuffen, som om den monterats av. Kring akterpartiet finns flera spännande saker att kika på.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Mängder med död mans hand-koraller och havsnejlikor i de södra delarna av Lillebælt.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Runt omkring på vraken finns det gott om små ting att kika på, men man måste söka sig ut lite i periferin.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Resterna av en sko på Erik är den enda mänskliga vittnesbörden - som tur är.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Ström är sällan ett problem i farvattnen kring Als, så det finns gott om tid att slappa på ytan.
Deep South – vrakdykning i södra Lillebælt
Styrhytten på Inger Klit är vackert beväxt med havsnejlikor och det finns gott om plats för den som vill se sig omkring.

Deep South

– vrakdykning i södra Lillebælt

Text och foto: Ulrik Westphal
Våra gannar i Danmark är lyckligt lottade. Speciellt de som gillar att vrakdyka. Oavsett var i landet de bor har man ganska kort avstånd till havet. Djupen är måttliga. Dessutom är Danmark ett av de länder i världen som har flest vrak per kvadratkilometer havsbotten. Det är faktiskt bara att packa prylarna och ge sig över till grannlandet. Men vart är det bäst att åka?

Als är ett bra ställe. Kanske går det de flesta dykares näsa förbi. Runt om den här syddanska ön finns massor av fina vrak. De är lättillgängliga och uppvisar stor variation. Tidsmässigt spänner de från 1700-talet fram till 1970-talet. Självklart är några av de äldsta vraken mycket nedbrutna. Men vattnets salthalt i södra Lillebælt och västra Östersjön är låg. Utsötningen medverkar till att i synnerhet trä bevaras bättre än längre norrut. Första och andra världskriget har också bidragit med många olika vrak. Både flygplan, ubåtar och ytfartyg. Men av dem är inte mycket kvar – så när som på ett. S 103 är ett av de legendariska vraken från andra världskriget. Det är hyggligt välbevarat och ligger utanför Als. Att det har varit nöjesdykare på vraket är ett faktum. Att dykförbud fortfarande gäller på vraket är också ett faktum. Därför ska det inte ordas mer om det vraket i den här artikeln. Ändå måste ju förbudet förr eller senare upphävas. Då får vi hoppas att S 103 inte har ”förlorat” några av de föremål som garanterat gör henne värd att dyka på. Spelar alltså ingen roll vilken typ av vrak man längtar efter. Alla kan få sina önskemål uppfyllda i farvattnen kring Als.

Kaffebord
Förhållandevis utsötat vatten omger alltså Als. Salthalten är cirka 16 promille. Det är bara hälften av Nordsjöns. Följden blir som sagt att trävirket på vraken inte bryts ner i samma tempo som exempelvis i Kattegatt. Därför har man bättre chanser att se detaljer på de många vrak som ligger i området – ifall de är byggda av trä. Vädret i området är sällan lika hårt som på andra ställen. Det bidrar också till att bevara vraken. Vattnet är näringsrikt. Den myckna näringen kommer mest från de många älvar som rinner ut i Östersjön. Under sommarhalvåret kan därför mängden alger i vattnet vara hög. Undervattensfotografer har inte sina bästa förhållanden under årets varmaste månader. Dykare utan kamera kan faktiskt njuta av hygglig sikt på sina ställen – även sommartid. På vinterhalvåret bjuder området å andra sidan ofta på bra sikt. Den som är ute efter klart vatten ska alltså välja den kalla årstiden här i den utsötade delen av Lillebælt. Åtminstone när det enbart gäller vrak. Att åka ut och dyka på södra Jylland är alltid ett nöje. Mängder av snälla människor, gott humör och okomplicerad dykning. Åsså en dialekt som kan vålla till och med danska storstadsbor visst besvär – till ortsbefolkningens stora förnöjelse. Sønderjyllänningar är ett gästfritt folkslag. Det var ju de som uppfann ”det sønderjyske kaffebord”. Det är en undfägnad man inte finner maken till i hela vårt danska konungarike. Kom ihåg att avsätta tillräckligt med tid till evenemanget. Du kan ju ha turen att springa på en inbjudan under en dykutfärd i det sønderjyske.

Kuffen
En härligt lång dansk sommardag kastade vi loss för att besöka Kuffen. Det finns en hel del sådana små holländska lastfartyg runt omkring på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Namn Kuffen/Bredgrundsvraget
Byggår Okänt
Förlist Okänt
Djup 24 meter
Längd 25 meter
Bredd...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser