DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord

Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord

med Os Om Havet

Text & Foto: Os Om Havet, UV-foto: Helene-Julie Zofia Paamand

►Os Om Havet är en miljövårdsorganisation som drivs av en grupp unga volontärer, som på sin fritid kämpar för naturen och för en bättre havsmiljö. Målet är att motivera och inspirera människor att ta hand om naturen och våra hav, genom att ge dem och deras familjer fina naturupplevelser, och därmed en känsla av samhörighet med naturen. Organisationen vill inte använda pekpinnar utan snarare visa folk att det kan vara roligt att ta hand om naturen.

Gruppen genomför bland annat städaktiviteter där dykare och fridykare samlar in avfall på havsbotten. Från kajaker och SUP-brädor samlar man in skräp på ytan. Barn och vuxna i vadarstövlar samlar avfall på stranden och folk på land plockar skräp i närområdet. Förutom detta genomförs även föreläsningar om allt från hav till klimat, mikroplast och ekosystem m.m.

Organisationen deltar även i politiska debatter, och de har även haft möten med EU-kommissionären för hav, miljö och fiske.

Något nytt som man i år börjat fokusera på är att återställa naturen genom att restaurera ålgräsängar. Ålgräs är superviktigt för det marina ekosystemet, men mängden ålgräs har med tiden minskat avsevärt. Därför åkte Os Om Havet till Vejlefjorden för att plantera ålgräs i samarbete med Syddansk Universitet (SDU) och Vejle kommun, som en del av det större projektet “Sund Vejle Fjord”.

Under tre dagar var många frivilliga med och hjälpte oss att återetablera ålgräset. Det är ett kunskapsbaserat projekt. Forskarna från SDU har samlat in data om bottenförhållanden etc.

Under de dagar som projektet pågick var många frivilliga med och hjälpte till med den stora insatsen att återetablera ålgräset, vilket kräver speciella procedurer. Forskarna gick sedan igenom med volontärerna hur man får skott från ålgräset. Plantorna måste bindas upp på ett speciellt sätt och göras redo för plantering. Därefter tog man hjälp av frivilliga snorklare och fridykare. Volontärerna delades in i par och varje grupp fick en "ålgräsinstruktör". De fick utbildning i exakt hur de skulle planteras och i vilka områden.

Sedan var det bara att sätta igång, hålla andan och gå ner till botten och plantera ålgräset på det sätt man lärt sig.

Vissa personer deltog under flera dagar och andra bara under en dag. Det fanns även möjlighet att stanna kvar på land och binda ålgräs om man inte ville vara i vattnet.

Det var en stor hjälp med folket på land som band ålgräset, och man hoppas på ännu fler landkrabbor nästa år. Medan man band ålgräset fanns det möjlighet att prata med biologerna från Vejle kommun och “Sund Vejle Fjord” eller forskarna från SDU. De hade mycket att berätta och kunde dela med sig av sina kunskaper om ålgräs, ekosystem och klimat mm.

Deltagarna fick därigenom både mycket kunskap och möjlighet att prova på praktiskt arbete.

Två av dykarna hade rest ända från Tyskland och en deltagare från Grekland hade flugit till Vejle för att medverka i Os Om Havets ålgräsprojekt under alla...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #71:





SOME images:
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord, Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
, Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
, Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord
Återplantering av ålgräs i Vejle Fjord

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser