DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Delfiner, hajar och blå hål – storstilat på Bahamas
Tro det eller ej – delfiner kan flyga!
Delfiner, hajar och blå hål – storstilat på Bahamas
Delfinerna vistas på öppet hav. Därför är det som att möta delfiner i vilda naturen – fast djuren är tama.
Delfiner, hajar och blå hål – storstilat på Bahamas
Sea Star är ett av de konstgjorda rev som finns utanför Grand Bahama.
Delfiner, hajar och blå hål – storstilat på Bahamas
Droppstenar i ett av de berömda ”blå hålen” på Grand Bahama.

Delfiner, hajar och blå hål

– storstilat på Bahamas

Av John Bantin
Delfiner! Ropen genljuder. Alla famlar efter fenor, mask och snorkel. Så bär det iväg i vår RIB på utkik över havet där de senast siktades. Säkert försöker delfinerna bara retas med oss. Samma sak händer gång på gång på dyksafaribåtar över hela världen. Delfinerna sticker upp sina leende huvuden, gör några hopp och kullerbyttor och stojar runt på bogvågen. Sedan smiter de iväg i samma ögonblick man är klar att möta dem i vattnet.

Tänk så mycket bättre det vore om delfinerna skulle dröja kvar och roa sig med att dela lekfullheten med oss dykare – hellre än att bara retas. Tja – det finns några ställen i världen där sådant inträffar. Ett par av dem finns i Bahamas.

Världens första
Bahamaöarna förknippas sedan gammalt med ouppnåelig lyx. Visst är det väl charmant att vräka sig i en rymlig svit på Pelican Bay Hotel på Grand Bahama med stort sällskapsrum, separat sovrum och rymligt badrum i direkt anslutning. Men idag är priset överkomligt. Pelican Bay ligger i den flotta marinan Port Lucaya med UNEXSO bekvämt tvärs över gården. UNEXSO (Underwater Explorers’ Society) var världens första dykcenter för turister. Många inom dykturismen startade sin yrkesbana där.
Tråkigt nog fortsätter en del av personalen vid kundmottagningen hos UNEXSO att uppvisa en ovänlig attityd. Jag skrev om saken första gången jag besökte stället för ungefär 10 år sedan. Uppenbarligen kände sig företagsledningen trampade på tårna. Förstahandsintryck brukar stå sig. Synd att ingenting tycks ha ändrats i kundmottagningen. Speciellt som attityden vid entrédisken på intet sätt motsvarar det mottagande jag fick från övrig personal och ledning. De är hur vänliga och hjälpsamma som helst.
UNEXSO inriktade sig tidigare på den amerikanska lågprismarknaden. Sedan 9/11 har den mer eller mindre reducerats till hemmasemester. Det ger fördelar åt oss övriga gäster. Vi behöver inte längre trängas med dykningens massturism. Centret kan erbjuda både vrakdyk och revdyk. Ändå är dyk med delfiner och hajar deras speciella signum – det som skiljer dem från mängden.

Mutade med sill
Sanctuary Bay ligger alldeles i närheten. Där lever atlantiska flasknosdelfiner och deras avkomma efter att ha räddats från cirkusar och delfinarier. UNEXSO-båten åker dit och ansluter sig till en mindre skuta med personal från Dolphin Experience. Bägge båtarna tar sig till ett ställe på öppna havet med lämpligt djup cirka 15 meter. Några utvalda delfiner slår följe med båtarna – uppmuntrade av generösa dusörer med sill.
Delfinerna glädjer sig lika mycket åt chansen att simma fritt i oceanen som vi åt att få simma med dem. Emellanåt gör de höga hopp över ytan på vägen ut. Jag är säker på att hoppen är både högre och vildare ån någonting som vilda delfiner någonsin gör.
Så snart vi kommit ner i vattnet tycks delfinerna starta uppvisningen enligt order. Det är ungefär som när man lossar kopplet till sin hund i parken. De rusar bångstyrigt omkring i högsta fart, försvinner plötsligt ur sikte, stormar tillbaka och tvärbromsar precis framför någon av dykarna – vanligen någon med kamera.
Uppvisningen ger imponerande prov på delfinernas manöverförmåga och vighet. De störtdyker och rusar sedan rakt upp för att ta en nypa luft vid ytan – bara för att med blixtens hastighet vara tillbaka på samma ställe igen. Att bevittna deras smidiga rörelser är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser