DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Fotografering – i Mexikos grottor
Fotografering – i Mexikos grottor

Fotografering

– i Mexikos grottor

Text & foto: Torbjörn Gylleus

All fotografering handlar om att fånga ljuset, och när vi dyker i öppet vatten brukar det oftast finnas någon form av naturligt ljus, men när vi dyker och fotograferar i grottor eller gruvor, måste vi ta med oss allt ljus själva för att belysa motiv och miljöer…

►  Jag ligger på ytan under ett stort klippöverhäng i en grund naturlig pool med klart varmt vatten. Vi är ensamma mitt i djungeln och runtomkring hörs exotiska ljud och fågelkvitter. Säkerhetsgenomgången före dyket är klar och vi tecknar tumme ner för att sedan glida ner under ytan och vidare in genom en låg öppning i klippan. Ledlinan tar oss ner till en T-korsning och jag sätter min personliga markering på linan innan vi tar vänster. Efter en stund kommer vi in i en enorm grottsal. Sikten är nästan oändlig, och vattnet är så klart att min lampa lyser upp vackra droppstenar och formationer långt borta på andra sidan. Jag ger tecken att vi ska stanna, sätter en markeringspil på linan, och börjar göra kameran klar för att fota, samtidigt som mina teamkamrater hjälper till att placera ut belysningen. Nu börjar arbetet och målet med vårt dyk.

En ny värld öppnar sig
När jag för tretton år sedan besökte Yucatánhalvön i Mexico för första gången, blev jag helt fascinerad av de spektakulära undervattensmiljöerna i området, och jag ville redan från början testa fotomöjligheterna. Det började med caverndykning i cenotes med kristallklart vatten. Här var det relativt enkelt att skapa effektfulla bilder genom att utnyttja dagsljuset som lyser in genom grottöppningar och håligheter, och vid behov komplettera med lampor eller blixtar. Faktum är att caverndykning räcker ganska långt, om man vill fotografera och få en glimt av grottmiljöerna.

Jag var ändå nyfiken på hur det såg ut längre in i grottorna bortom den skräckinjagande skylten med liemannen som varnar dykare utan grottutbildning. Jag kunde inte släppa tanken, men det skulle ta tio år innan jag reste tillbaka till Tulum för att påbörja min “intro to cave”-utbildning. Efter en dryg veckas intensiv träning var jag klar med kursen, och jag adderade ett par dagar med ytterligare en kurs kallad “apprentice cave diver” som tillåter viss navigering i grottsystemen.

Nu öppnade sig en helt ny värld, och jag hade en vecka kvar som skulle tillbringas med fotografering i olika grottor i området. Förutom min kamera, med dubbla blixtar, hade jag med mig fyra videolampor på 15 000 lumen styck. Jag såg framför mig feta bilder med stora upplysta grottsalar. 

Utmaningar
Den första fotodagen dök vi i en grotta med lite mindre gångar och rum, kallad Chan Hol. Här dök jag med min instruktör Kim Davidsson som även hjälpte mig med ljussättningen. Det blev bra resultat och jag var grymt nöjd med bilderna.

Nästa dag var jag riktigt taggad, och jag och min guide Jakob drog iväg till en annan grotta med en helt annan karaktär. Här var det enorma salar med massor av vackra dekorationer. Trots att grottan hade ljusa väggar var videoljuset alldeles för svagt för att kunna lysa upp hela miljön. När vi försökte lysa upp en del av en grottsal blev det ofta för ojämnt ljus med “hot-spots” och allt för mörka partier på andra ställen. Jag började inse att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Videoklipp från ett par fotodyk under mitt föregående besök i Mexiko.
Videoklipp från ett par fotodyk under mitt föregående besök i Mexiko.
Läs artikeln i DYK #69:

SOME images:
Fotografering – i Mexikos grottor, Fotografering – i Mexikos grottor
Fotografering – i Mexikos grottor
, Fotografering – i Mexikos grottor
Om jag ligger som nummer 3 i teamet, kan jag på vägen ut stanna till och fota på platser jag observerat på vägen in.
, Fotografering – i Mexikos grottor
Cenote Maravilla är verkligen unik. En liten damm leder ner till en enorm sal där ljuset strömmar ner från ovan och lyser upp molnet av vätesulfat nedanför.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser