DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Drick och dyk – får du tillräckligt med vätska?
Drick och dyk – får du tillräckligt med vätska?
1 av 1

Drick och dyk

– får du tillräckligt med vätska?

Text: Jesper Kjøller Grafik: Charly Nielsen
Vätskebrist är förmodligen den vanligaste orsaken till att dykare inte mår bra. Bristen kan också leda till allvarliga komplikationer typ tryckfallssjuka. Å andra sidan är det busenkelt att undvika. Både i sommarvärmen här hemma och på tropisk dyksemester är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

Anledningarna att undvika vätskebrist är många. Flera av mekanismerna bakom tryckfallssjuka är visserligen fortfarande okända. Likafullt är dykläkarna och personalen i tryckkamrarna ganska eniga om att vätskebrist spelar en större eller mindre roll i en majoritet av fallen. Enbart av den anledningen är det alltså viktigt att dricka tillräckligt med vätska. Vätskebrist ökar också risken för överhettning, trötthet och sjösjuka. Därför är det helt avgörande att undvika det när vi dyker.
Vi förlorar vätska 24 timmar per dygn som en del av ämnesomsättningen. Vätska avgår med utandningsluften, med svetten och via urin och avföring. Dykare förlorar vätska ännu snabbare när de svettas i dräkten. Många dykare undviker kanske att dricka före dyket. De är rädda för att bli kissnödiga. Dessutom är problemet att dykare – speciellt på tropisk dyksemester – faktiskt har behov av mera vätska än bara för att släcka törsten. Värmen, maten, den torra luften i flaskorna och på flygresan, plus eventuell diarré eller sjösjuka – allt bidrar till att sätta turbofart på vätskeförlusterna under semestern.
Att bara släcka törsten med vad som helst duger inte. Det krävs mera. Kaffe, te och Cola hjälper inte. Sådana drycker kan faktiskt ha motsatt effekt eftersom de är vätskedrivande. Alkoholhaltiga drycker är likaså uteslutna – av flera orsaker… Bästa dryckerna är och förblir vatten, sportdryck eller eventuellt fruktjuice. Många dykare använder likafullt kaffe och andra urindrivande drycker. Då är det en god tumregel att dricka minst lika mycket vatten därtill för att motverka vätskebristen. Alltså: du dricker en kopp kaffe. Drick sedan en kopp rent vatten för att motverka kaffets vattendrivande effekt. Och så en extra kopp vatten för att fylla på vätskeförrådet.
Den goda nyheten är att det är ganska svårt att dricka för mycket. Det är bara att häva i sig. Vänj dig vid att alltid ha en vattenflaska med på dykturen. I tropiskt klimat både svettas och dricker man ganska mycket. Då kan det vara en god idé att någon gång emellanåt välja en sportdryck med elektrolyter. Du förlorar nämligen ganska mycket mineraler och salter när du svettas. Strö också gärna lite extra salt på maten. Eller välj salt mat typ chips eller pommes frites. Med tillräckligt stort vätskeintag på semestern eller dykresan har du minskat risken för tryckfallssjuka betydligt. Du är också bättre rustad mot sjösjuka och eventuella tropiksjukdomar.
Problemet är bara att det är ohälsosamt att hålla sig under dyket. Som bekant finns det två sorters dykare. Sådana som kissar i våtdräkten och sådana som inte törs erkänna att de gör det…

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser