DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Är det ok att äta skaldjur?
Havskräftor är eftersökta delikatesser. Tänk dock på att välja rätt fångstmetod. Trålen orsakar ofta skador.
Är det ok att äta skaldjur?
Om musslan du äter har en grön kant så kommer den från Stilla havet. Här ser du de svenska kusinerna.
Är det ok att äta skaldjur?
Vår egen nordhavsräka får gult ljus. Än värre är det för tropiska jätteräkor. Undvik.
Är det ok att äta skaldjur?
Hummern är havets svarta guld. Välj helst lokalt burfångad hummer som mäter minst 22 cm.
Är det ok att äta skaldjur?
Ett nytt inslag i fisk- och skaldjursdiskarna är benen från Kamtjatkakrabban.
Är det ok att äta skaldjur?
Mumsa med gott samvete. Grönt ljus för burfångad svensk krabba. Det samma gäller odlade blåmusslor.

Är det ok att äta skaldjur?

Text & foto: Magnus Lundgren
Havets delikatesser har en guldglimmande kant på menyn. Skaldjuren, och några blötdjur också, går alla under rubriken ”havets läckerheter”. Räk- eller skaldjursfrossan blir nästan ett måste på västkustbesöket. Hummern är en given kulinarisk lyxbelöning. Räkmackan i Smögen äter man till och med till frukost. När fiskbeståndens får svarta rubriker väcks frågor som: – Hur står det till med ”skaldjursbestånden” i havet? Fiskas de på ett hållbart sätt? Vilka skaldjur är det OK att äta? Häng med så får ni veta mer om västkustens bepansrade knektar.

Kräftdjuren, eller skaldjuren som de heter på middagsbordet, är kanske den mest framgångsrika djurgruppen i havet, ungefär som insekterna på land. Av kräftdjuren är det främst hummer, havskräftor, krabbor och räkor som är blir inbjudna. Kräftdjuren har ett fascinerande koncept med ett yttre hudskelettet som är den bärande strukturen.
Det finns mer än 30 000 dokumenterade kräftdjur men man räknar med att det finns fyra gånger så många att upptäcka. De flesta kräftdjuren är marina och små men det finns också stora kräftdjur. En amerikansk hummer kan väga upp till 20 kg och det allra största kräftdjuret är den japanska jättekrabban som kan nå en benvidd på 3,6 meter.

Blötdjur på bordet
Blötdjur är också något som ingår i vår lyxdiet. Djurgruppen blötdjur, eller mollusker, innefattar bland annat sniglar, nakensnäckor, musslor och bläckfiskar. Ett populärt blötdjur är givetvis ostronet som är förknippat med champagne, kaviar och annan lyx. Blåmusslan som också är ett blötdjur är en mer underskattad resurs och har troligen framtiden för sig.
Ostronfisket är till viss del reglerat var man får plocka men blåmusslor får man plocka fritt. På vissa ställen och vid vissa tillfällen kan musslorna innehålla alggifter. Fiskeriverket servar därför med tjänsten ”Infocentral blåmussla” på 031-60 52 90 där det finns besked om var man ska låta bli att plocka musslor.

Traditionsenligt
Att äta havets läckerheter sitter ganska djupt rotat i våra traditioner. Kopplingen till västkusten, lyx och exklusivitet i kombination med att det är oförskämt gott gör att det finns en stor efterfrågan att stilla. Det finns traditioner som hummerpremiär, räkfrossa, skalddjursbuffé och smarriga förrätter som skall avnjutas.
I organisationen Greenpeace nya guide får ingen undersökt butikskedja godkänt och det skall nämnas att Netto var avsevärt mycket sämre än alla övriga. Enligt Greenpeace bör man ställa följande krav där du handlar till exempel skaldjur någonstans.

  • Fisk och skaldjur skall komma från hållbara fiskemetoder och hållbara miljöer!
  • Har butiken en policy för hållbart fångade produkter?
  • Vilken fiskemetod har använts?
  • Kommer fisken från ett väl förvaltat bestånd?
  • Om butiken inte kan svara på dina frågor – Gör vårt hav en tjänst och köp din mat någon annanstans.

Den goda viljan
– Jag tycker inte att det ska förekomma en enda hotad art i en affär. Ingen säljer ju tigerkött, men med hotad fisk är det tydligen ”smaklig måltid” som gäller, säger Frode Pleym på Greenpeace.
Idag finns det en stor vilja hos oss konsumenter att välja rätt. Rätt fisk, rätt skaldjur, eller rätt för miljön. Problemet är att handlarna inte alltid, eller väldigt sällan, möjliggör detta val. Det saknas information eller så är den inte korrekt. Vi konsumenter måste börja ställa krav. Köp endast hållbara arter tagna genom...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser