Är det ok att äta skaldjur?
Kräftdjuren, eller skaldjuren som de heter på middagsbordet, är kanske den mest framgångsrika djurgruppen i havet, ungefär som insekterna på land. Av kräftdjuren är det främst hummer, havskräftor, krabbor och räkor som är blir inbjudna. Kräftdjuren har ett fascinerande koncept med ett yttre hudskelettet som är den bärande strukturen.
Det finns mer än 30 000 dokumenterade kräftdjur men man räknar med att det finns fyra gånger så många att upptäcka. De flesta kräftdjuren är marina och små men det finns också stora kräftdjur. En amerikansk hummer kan väga upp till 20 kg och det allra största kräftdjuret är den japanska jättekrabban som kan nå en benvidd på 3,6 meter.
Blötdjur på bordet
Blötdjur är också något som ingår i vår lyxdiet. Djurgruppen blötdjur, eller mollusker, innefattar bland annat sniglar, nakensnäckor, musslor och bläckfiskar. Ett populärt blötdjur är givetvis ostronet som är förknippat med champagne, kaviar och annan lyx. Blåmusslan som också är ett blötdjur är en mer underskattad resurs och har troligen framtiden för sig.
Ostronfisket är till viss del reglerat var man får plocka men blåmusslor får man plocka fritt. På vissa ställen och vid vissa tillfällen kan musslorna innehålla alggifter. Fiskeriverket servar därför med tjänsten ”Infocentral blåmussla” på 031-60 52 90 där det finns besked om var man ska låta bli att plocka musslor.
Traditionsenligt
Att äta havets läckerheter sitter ganska djupt rotat i våra traditioner. Kopplingen till västkusten, lyx och exklusivitet i kombination med att det är oförskämt gott gör att det finns en stor efterfrågan att stilla. Det finns traditioner som hummerpremiär, räkfrossa, skalddjursbuffé och smarriga förrätter som skall avnjutas.
I organisationen Greenpeace nya guide får ingen undersökt butikskedja godkänt och det skall nämnas att Netto var avsevärt mycket sämre än alla övriga. Enligt Greenpeace bör man ställa följande krav där du handlar till exempel skaldjur någonstans.
- Fisk och skaldjur skall komma från hållbara fiskemetoder och hållbara miljöer!
- Har butiken en policy för hållbart fångade produkter?
- Vilken fiskemetod har använts?
- Kommer fisken från ett väl förvaltat bestånd?
- Om butiken inte kan svara på dina frågor – Gör vårt hav en tjänst och köp din mat någon annanstans.
Den goda viljan
– Jag tycker inte att det ska förekomma en enda hotad art i en affär. Ingen säljer ju tigerkött, men med hotad fisk är det tydligen ”smaklig måltid” som gäller, säger Frode Pleym på Greenpeace.
Idag finns det en stor vilja hos oss konsumenter att välja rätt. Rätt fisk, rätt skaldjur, eller rätt för miljön. Problemet är att handlarna inte alltid, eller väldigt sällan, möjliggör detta val. Det saknas information eller så är den inte korrekt. Vi konsumenter måste börja ställa krav. Köp endast hållbara arter tagna genom...