DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Dykande pilot – Vad har egentligen flygning med dykning att göra?
Bajkalsjön i Sibirien ligger på 565 meters höjd, men på grund av lufttrycket är det inte säkert att din dator går in i höghöjdsläge.

Dykande pilot

– Vad har egentligen flygning med dykning att göra?

Text: Frode Kjems Uhre

När du åker på dyksemester har du säkert märkt att lufttrycket i flygplanets kabin minskar när planet stiger till sin marschhöjd. Man känner det inte lika tydligt som under en uppstigning från ett dyk, utan snarare som när du kör bil uppe i bergen. När ditt plan är på väg ner för landning, har du definitivt märkt av tryck i öronen, som när du går ner några meter under ytan vid ett dyk. 

►  Ett passagerarflygplan flyger normalt på 10-12 kilometers höjd. På den höjden är lufttrycket endast cirka 0,2 bar, dvs. en femtedel av trycket vid havsnivån. Om ett flygplan på den höjden plötsligt skulle förlora kabintrycket, kommer både passagerare och piloter att förlora medvetandet på mindre än en minut och dö kort därefter. Av samma anledning finns det syrgasmasker för alla passagerare och hela flygplanets besättning. Piloterna tränas i flygsimulatorn så att de kan sätta på sig syrgasmasken på några sekunder, och det gör piloterna naturligtvis innan de läser sin checklista. Det är ett så kallat "memory item" på checklistan, alltså något som måste “sitta i ryggmärgen”, eftersom det måste göras så snabbt att det inte finns tid att läsa checklistan innan medvetslöshet uppstår. Lyckligtvis är det extremt sällsynt med problem gällande kabintrycket i ett passagerarplan. En Airbus 320, som jag flög med till La Paz, och som jag själv har några tusen flygtimmar med som pilot, har vanligtvis ett kabintryck på ca. 75% av trycket vid havsnivån. Så när du sitter ombord på ett passagerarplan, är det som att bo i Europas högsta skidort, Val Thorens, som ligger på 2 300 meters höjd.

Concorde
Det supersoniska passagerarplanet Concorde kunde flyga på upp till 60 000 fot (18 300 meters höjd). Det var utformat så att kabintrycket kunde hållas på en nivå som motsvarade 1 700 meters höjd för passagerarna som befann sig ombord. Fönstren i planet var ovanligt små för att förhindra snabbt tryckfall i kabinen. Det fanns även två separata system för att kontrollera kabintrycket. Om Concorde skulle förlora trycket i kabinen under en flygning på 60 000 fot, skulle även den mest kompetente piloten bara kunna hålla sig vid medvetande i mindre än 10 sekunder utan syrgasmask.

Världens snabbaste spionplan
När det gäller hastighets- och höjdrekord ligger spionplanet SR-71 (även kallat Blackbird) i topp. Det kan operera så högt som på 80 000 fot, vilket motsvarar en höjd på över 24 kilometer. Flygplanen är utrustade med tryckkabin, men på den höjden skulle förlusten av kabintrycket innebära en omedelbar död, och därför använde piloterna rymddräkter under sina uppdrag. En vanlig flygsimulator har ingen tryckkabin, men för att SR-71-piloterna skulle få prova på hur det skulle kännas om kabintrycket plötsligt försvann på 80 000 fot, och deras rymddräkter blåstes upp som Michelingubbar, använde amerikanska flygvapnet en tryckkammare, där en katapultstol från en SR-71 placerades. Här spändes piloten fast i sin rymddräkt. Instruktören, som satt utanför tryckkammaren, sänkte sedan trycket inuti tryckkammaren så att det simulerade att flygplanet var på 25 000 fot. Här frågade man piloten om han hade problem med tryckutjämning. Om detta inte var fallet fortsatte uppstigningen. Instruktören hade placerat en flaska med 37-gradigt vatten framför piloten, och på 63 000 fot kunde piloten se att vattnet började sjuda. Om...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #58:

SOME images:
Dykande pilot – Vad har egentligen flygning med dykning att göra?, Dykande pilot – Vad har egentligen flygning med dykning att göra?
Bajkalsjön i Sibirien ligger på 565 meters höjd, men på grund av lufttrycket är det inte säkert att din dator går in i höghöjdsläge.
, Dykande pilot – Vad har egentligen flygning med dykning att göra?
Airbus A300-600ST kallades ursprungligen Super Transport, men namnet Beluga (vitval) blev populärt och är nu dess officiella namn.
, Dykande pilot – Vad har egentligen flygning med dykning att göra?
Ett av flygplanets defensiva drag är dess höga hastighet och flyghöjd. Skulle det attackeras av en missil från marken, kan planet helt enkelt bara öka accelerationen ör att undvika denna.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser