DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Dykkryssning i Filippinerna
På Pandan Island väntar möten med havssköldpaddor modell större.
Dykkryssning i Filippinerna
Den som vill kan göra massor av dyk under turen, bland annat nattdyk. Då har man goda chanser att finna granna räkor och andra kräftdjur.
Dykkryssning i Filippinerna
Det känns alltid tryggt att ha en lina som referens under uppstigningen och på säkerhetsstoppet.
Dykkryssning i Filippinerna
Vraken är inte bara vackra motiv i sig, utan också hemvist för vackert marint liv.
Dykkryssning i Filippinerna
Den som fotograferar under vattnet saknar här inte motiv att rikta kameran mot.
Dykkryssning i Filippinerna
Barracuda Lake bjuder på upplevelser utöver det vanliga.
Dykkryssning i Filippinerna
Den trippelfenade blennien, Helcogramma striata, håller sig alltid nära ett gömställe.
Dykkryssning i Filippinerna
Apo Reef National Park. 
Dykkryssning i Filippinerna
Barracuda Lake bjuder på upplevelser utöver det vanliga.
Dykkryssning i Filippinerna
Bong, dykledaren på vår tur, är en mycket kompetent dykare med ingående lokalkännedom.
Dykkryssning i Filippinerna
Under färden träffar vi människor som bor i området. I byn Culion framför eleverna en dans för oss.
Dykkryssning i Filippinerna
H.C. Andersen är inrett som ett riktigt kryssningsfartyg. Här finns goda förutsättningar att låta hela familjen få följa med på äventyret.
Dykkryssning i Filippinerna
H.C. Andersen kryssar hela vägen till områden där äventyret börjar på allvar.

Dykkryssning i Filippinerna

Text: Karina Aarup Mikkelsen Foto: Casper Tybjerg
Hans Christian Andersen var inte bara en dansk sagoberättare. han har också fått ge namn åt en gammal hederlig dansk skuta. Hon är nu renoverad och ligger klar att ta emot dykare i Filippinerna. En dansk resebyrå har tagit initiativet till det spännande projektet. Resan garanterar åtskilliga skeppsvrak, hajar, ofördärvade atoller, vita sandstränder och en lång rad spännande upplevelser på vägen.

Vattnet har den där alldeles speciella färgen. De flesta dykare reser gladeligen halvvägs runt klotet för att få uppleva den färgen. Vattnets enastående marinblå nyans får våra förväntningar att stiga till oanade höjder. Vi har rest långt från Danmark. Efter lång väntan står vi nu inför det första dyket.
Solskenet vräker ner från molnfri himmel. Med på resan är vi allt som allt tolv dykare. Nu har vi fördelats på två mindre båtar. Långsamt ger vi oss av mot stället där dyket ska inledas. Mindre än hundra meter bort pryder en äkta söderhavsö horisonten med vajande palmer, vit korallsand och glada människor. Ön ser ut att vara klippt ur en reklambroschyr för tropikresor. Men den är banne mig verklig så det räcker. Pandan Island är hem för hundratals havssköldpaddor. De kommer dit för att lägga ägg.
3-2-1-dykstart. Vid avresan från Danmark var vädret extremt grinigt. Det är kanske anledningen till att de perfekta förhållandena i vattnet känns så berusande. Sikten är minst 30 meter. Vattnet är varmt. Livet myllrar. Korallerna är helt orörda. Mer kan man inte önska sig en fredagsmorgon i februari.
Vi njuter av att se ett jättestim av småfisk. Det rör sig lugnt och taktfast genom vattnet. Likt blixt från klar himmel skjuter plötsligt en flock rovfiskar genom vattnet. De går till anfall. Stimmet splittras pilsnabbt men samlas snart igen. Vi iakttar hur stimmet ändrar formation. Angreppen fortsätter skoningslöst. Skådespelet är på samma gång fascinerande och grymt. Det känns tusen gånger häftigare i verkligheten än på TV.

Mor och barn
Efter en välförtjänt lunch ombord åker vi in till Pandan Island. Havssköldpaddorna dras bland annat till de stora sjögrässlätterna runt ön.
Efter kläckningen står deras ungar inför en farlig resa. Det allra största flertalet överlever inte ens sitt första dygn. Ungarna blir fångade av fåglar på vägen ner till vattnet. Stora rovfiskar väntar nere vid strandkanten. En av öborna på Pandan Island har på eget initiativ beslutat sig för att hjälpa ungarna till en säkrare färd ut i havet. Han flyttar upp ungarna i ett gammalt badkar. Där får de chansen att växa sig lite större och starkare innan de skickas ut på sin livsresa. Han anser att deras chans att överleva därmed ökar från 10 till 50 procent. Vi går upp och tittar på badkaret med de många små sköldpaddsungarna. De är helt oemotståndliga.
Vi har tagit med oss snorkelutrustning från båten. Nu skyndar vi oss ner till vattnet för att hälsa på ungarnas föräldrar. Bara 25 meter från stranden ser vi den första stora skuggan glida över bottnen. Havssköldpaddan är enorm. Godmodigt betar den av sjögräset. Den bryr sig inte ett dugg om att vi är där. Ett stim knallgula fiskar håller sig tätt intill sköldpaddan. Troligen tar de skydd. Anblicken är bedårande. Vi tar god tid på oss att njuta av den.

Kulturchock
Dagens sista utflykt går till en fiskmarknad på fastlandet. Vi...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser