DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Hajen har simmat i haven i 400 miljoner år, men idag riskerar den att utrotas på grund av hajfenssoppa. Många frivilliga organisationer arbetar nu för att världen ska få upp ögonen för överfisket.
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Palmkantade stränder och azurblå laguner – Fiji bjuder på äkta Söderhavsökänsla.
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Efter att tjurhajarna och de största fiskarna blivit matade på 30 meters djup är det de vackra och blixtsnabba revhajarnas tur på lite grundare vatten.

Fiji

– ansikte mot ansikte med tjurhajar

Text och foto: Lill Haugen
Dykaren med den gula kåpan på huvudet står ensam på havsbotten med ett stycke frusen fisk i handen. En tre meter lång bjässe susar fram mot honom och öppnar sina käftar, späckade med skinande rovdjurständer. Hajen tar försiktigt fisken från mannens hand och simmar nöjt vidare. Hajviskaren Rusi vet hur man behandlar tjurhajar.

Efter att ha härskat över oceanerna i 400 miljoner år är hajarna numera hotade av ett omfattande överfiske, föroreningar och av krympande livsmiljöer. Hajarna är på kraftig tillbakagång. Dykning med hajar har tyvärr efterhand blivit mer ovanligt – men inte mindre populär.
Hajdykning har blivit en av Fijis mest unika turistattraktioner och därmed är Fiji satt på kartan som en av världens bästa hajdykningsdestinationer.

Som tur är har Fijis urbefolkning traditionellt en kulturell respekt för hajar. Som en konsekvens av det är hajbeståndet här ganska intakt och här finns ett av världens mest fantastiska hajdyk – the Fiji Shark Dive. Här kan dykare komma ansikte mot ansikte med upp till åtta olika hajarter under ett och samma dyk, bara en kort bilfärd från huvudstaden Suva.

Båten stannar vid Shark Reef och manskapet kastar omedelbart ner gamla fiskrester i vattnet. Sekunderna senare skummar det och fräser i vattenytan. Med ett brett leende förklarar skepparen och hajmataren Manasa ”Papa” Bulivuo hajdykningen öppnad. Och lika hövlig som alltid säger han:
– Varsågod, damerna först! Spända dykare stapplar nervöst mot relingen och hoppar i det klara, blå Stilla Havet som för tillfället är förvandlat till en hektisk fisksoppa där stora fiskar jagar förväntansfullt i en stor cirkel.
Vi hamnar på botten på 16 meters djup tillsammans med tio-tolv andra dykare där vi står och väntar bakom en mur av död korall. Vi är erfarna dykare och gröngölingar sida vid sida, alla lika spända på vad som ska hända.

Dåligt rykte
Vi talar trots allt om tjurhajar (Carcharhinus leucas), en av världens mest fruktade hajar. Med sin längd på upp till 3,5 meter och en vikt på 250 kilo är den klassad som en av de tre farligaste hajarna på jorden och den har varit inblandad i flera angrepp på människor. Inklusive dykare. ”Matadoren” Rusi, mannen med den gula luvan, är lätt att känna igen på alla bilder från det här speciella dyket. Han står ensam på den andra sidan muren. Han packar upp ett par frusna fiskhuvuden vilka omedelbart slukas av det glupska fiskstim som river småbitar av maten ur handen på honom. Men fiskarna är bara publikens uppvärmning inför huvudnumret, när den ”fruktansvärda människoätande hajen” äntrar scenen.

Tänder och bubblor
Vi behöver inte vänta länge, det tar bara några få sekunder innan den första hajen är på plats. Den höggravida tjurhajen är över tre meter lång och glider stilla in från vänster. Hon stannar till, nafsar försiktigt på en fiskbit i Rusis hand. Efter det svävar hon i sin fulla längd en halv meter framför ”publiken”. Hon blottar sina vassa tänder när hon förnöjt tuggar på sin fångst. Och försvinner. Stora ögon lyser nu i maskerna och ett moln av bubblor exploderar från dykarpubliken som andas lite fortare än vanligt. Wow!

Nästa haj i kön är redan framme och så ännu en, och en till! Jag befinner mig i mitten av kaoset, framför...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

THE BULL SHARK TAGGING PROGRAMME
Hajdykningen på Shark Reef Marine Reserve är utgångspunkt för en studie av tjurhajar, The Bull Shark Tagging Programme som leds av marinbiologen Juerg M Brunnschweiler och...

Fakta

RESA Air New Zeeland via Los Angeles i USA eller med Korean Air via Seoul. Pris från 8 500 kronor. Turistvisum på tre månader fås vid inresa.

GEOGRAFI Tidigare en...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser