DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mantor och mangoshakes – Thailand
Den bräckliga och söta koffertfisken tuffar runt på revet. Här en förhållandevis ung fisk i knallgul dress med svarta prickar. Men tiden blir prickarna mindre och färgen mer senapsgul.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Vid högvatten kan man paddla runt i mangroveskogens labyrinter vid Koh Naka. Borta i horisonten kan man ana James Bond-öarna.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Om solsängen på Koh Naka blir för varm kan man ge sig ut på fotosafari. Med makroobjektivet monterat dyker en ny värld upp.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Skorpionfisken er ett tacksamt motiv. Den ligger oftast helt orörlig och det karaktäristiska huvudet bjuder på rika möjligheter att leka med ljus- och skuggeffekter.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Tångulkens kamouflage utmanar min syn maximalt. Under detta dyk hade jag en egen guide som kunde sniffa fram de små motiven, medan jag koncentrerade mig på att ta bilder.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Barrakudor och läderlappsfiskar i stora sim ser man ofta kring Racha Yai.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Manta vid Rach Noi. På flyget till Thailand lyssnade jag på Prokofiev i hörlurarna medan jag föreställde mig mötet med mantorna. Och drömmen kom att likna verkligheten i mångt och mycket. Det var vackert och imponerande.
Mantor och mangoshakes – Thailand
Både tatueringar och resor ger minnen för livet...

Mantor och mangoshakes

Thailand

Text & foto: Morten Beier

Vilken vinter! Under lång tid har det funnits goda möjligheter testa isdykning här hemma. Själv tog jag en skön tur till kalkbrottet i Kastrup förra helgen - härligt uppfiriskande! Men januari och februari, är samtidigt de månader som får många av oss att fly söder ut i jakten på ljus och värme. Det finns mycket att välja mellan, inte minst i Sydostasien, men Thailand måste vara en av de mest populära och tillgängliga destinationerna.

Jag tänker med stor glädje tillbaka på min första dykresa utanför Europas gränser. Det var 11 år sedan och jag åkte iväg med en av mina bästa vänner för att uppleva ett land som då var helt okänt för mig. Han hade arbetat ett halvår på Borneo och nu skulle vi dyka tillsammans i Thailand.
En av våra gemensamma dykvänner hade arbetat några år på liveaboards vid Similanöarna och strax efter att vi landat satt vi allesammans på pickup-flaket i den varma fuktiga nattluften, på väg genom Phukets landskap, på väg mot äventyret. Vi besökte Phi Phi och Koh Lanta, som då var minimalt påverkade av turism. Men höjdpunkten på resan var att vår vän skulle visa oss dykningen vid Similanöarna som han kunde på sina fem fingrar. Det var min första stora dykupplevelse i tropikerna. När jag kom hem tyckte min flickvän att vi hade varit borta från varandra alldeles för länge, så hon föreslog att vi skulle gifta oss...
Både dykminnena och äktenskapet är fortfarande intkakta och förra vintern flög vi iväg båda två med siktet inställt på några små öar söder om Phuket. Här befann vi oss långt bort från de överbefolkade stränderna vid Patong Beach.
Jag tycker fortfarande att den bästa renoldlade dyksemestern får man på Similan Islands. Idag kan man besöka ögruppen också med dagstursbåtar från återuppbygda Khao Lak på fastlandet. Personligen föredrar jag alltid en liveaboard för denna typen av dykresor.
Detta betyder dock inte att dagsturerna inte fyller någon funktion. Om du vill ha lite äventyr, öluffning, och dykning/snorkling för alla åldrar så kan det vara ett fint alternativ.

En timme i hängmattan
Det skulle förmodligen gå alldeles utmärkt att hitta ett hotell på Phuket som passade var och ens personliga smak. De lite mer avslappnade områdena vid stränderna Nai Thon Beach och White Beach bjuder på goda möjligheter att göra turer till de omgivande nationalparkerna och det är ett fint ställe att spendera sina sista nätter på om man ska med ett tidigt flyg på hemresan.
Själva Patong Beach och området runt omkring är, enligt min smak, inte så mycket att ha. Överbefolkade stränder, go-go barer och tequila slammer-barer kan bli lite tröttsamt, men det är som tur är upp till var och en att bestämma.
Vi föll för en liten ö öster om Phuket som kallas Koh Naka Yai. Ön har ett hotell på ena sidan och Tenta Nakhara på andra sidan. Ett bra ställe om du söker en lugn vintersemester i kombination med ljus- och mangoshake-terapi, bokläsning och paddling i små kajaker, kanske med barn som plaskar i det grunda vattnet.
Tenta Nakhara är inget riktigt hotell utan snarare 16 bungalows i kombination med tältduk och vips så du har en fin bungalow med en lätt bris genom rummet - helt fri från mygg och ohyra. Varje bungalow har ett fint utomhusbadrum och balkong med utsikt över palmtopparna ned mot havet.
Här passar det slitna uttrycket ”där tiden står stilla” mycket väl in. Det finns ingen el...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Koh Naka Yai 20 km med taxi från Phukets flygplats till Ao Por. Sedan 30 minuter men longtail-båt. Hela resan från flygplatsen till Tenta Nakhara kan bokas i samband med bokningen av bungalow på:...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser