DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Dykning i gräddfil – maximal lyx på Maldiverna
Utsikten från villan mot badstranden på Halaveli.
Dykning i gräddfil – maximal lyx på Maldiverna
Santana hänger i den strida strömmen vid Bathala Maga Kan Thila.
Dykning i gräddfil – maximal lyx på Maldiverna
Karettsköldpaddor söker nattvila på Maya Thila.
Dykning i gräddfil – maximal lyx på Maldiverna
Alexis bland frodiga maldiviska koraller.
Dykning i gräddfil – maximal lyx på Maldiverna
John Bantin tar ett dopp i sin privata bassäng på villans altan.

Dykning i gräddfil

– maximal lyx på Maldiverna

Av John Bantin
Maldiverna försöker bredda tillgången till landets härliga dykning med logi i budgetklass. I andra änden på skalan bygger de fortfarande ett fåtal anläggningar i toppklass. Vi åkte till öriket för att vältra oss i lyxen.

Gatorna  här hemma är fullproppade med tysktillverkade stadsjeepar. Var kan de ägna sig åt terrängkörning? Möjligen på parkeringen. Där kan bilarnas ägare hämta gåslevern de glömde köpa i delikatessbutiken.
Krisen i ekonomin tycks inte drabba sådana människor. Inte på samma sätt som vanligt folk påverkas. Lyxlirarna skär ner genom att anlita trädgårdsmästaren färre timmar. Semestern verkar de inte spara in på.
Vi ser inte många av dem på några dykplatser här hemmavid heller. För dem är dykning oupplösligen förknippad med tropiska resmål och yppersta lyx. De har ju råd att betala.
Första gången jag träffade Alexis Vincent var när han skötte dykcentret på Rangali Conrad på Maldiverna. Han hade paketerbjudande med 10 dyk för US $500. Gästerna valde i stället alltid privat båt med egen besättning och personlig dykguide för $3 000 per dag. Du kanske inte känner dig besläktad med sådana människor. Ändå kan det vara intressant att kolla hur dykning i gräddfilen kan se ut.
En sak slår mig alltid när jag är ute och dyker. Dykning kommer nog aldrig att betraktas som något glamoröst i stil med – säg – skidåkning. Man stretar på sig våtdräkten, spänner på sig en åbäkig och otymplig dykapparat och viktbälte, stapplar ut från stranden tills man drullar omkull i vattnet. Man kommer tillbaka upp med halvmeterlånga snorloskor hängande från masken. På land sitter det vackra folket och iakttar det hela lättjefullt. Ingen av dem känner sig lockad.
Nu har Alexis startat sin egen dykverksamhet på Maldiverna. Han hoppas att bli del av en kedja som tillfredsställer behoven hos just de rika och vackra. Han har satsat allt på att eliminera dykningens mera mödosamma aspekter. Det ska ske genom Dive Butler International (DBI).
Vi i de dykande massorna skumpar omkring på flaket av en Nissanpickup. Alexis har fullt upp med att fixa läderklädda säten, mjuka heltäckningsmattor och luftkonditionering i sina åkdon. Han har föresatt sig att skapa dykningens motsvarighet till Porsche Cayenne.
Snuskigt rika kan hyra sin egen dykguide eller instruktör från DBI. Vederbörande mönstrar ombord på deras lyxjakter för att övervaka varje detalj av dykningen. Kan man bara tänka sig! Jag skulle minsann inte ha något emot att ta ett sånt jobb. För att inte tala om att vara kunden…
Dämpa förväntningarna en liten smula. Följ med mig till det nybyggda Constance Resort & Spa på Halaveli i Maldiverna. Stället erbjuder lugn och avskildhet. Gästernas vattenvillor är byggda på pålar i den grunda turkosfärgade lagunen. Hela anläggningen är omgiven av hav.
Nattetid strövar mängder av stingrockor mellan pålarna. Under dagarna jagar hela flottiljer av unga svartspetshajar där. Hundratals silverglittrande barrakudor bildar täta ringformade stim på grunt vatten. Allt sådant finns att se utan att man ens behöver stoppa ner huvet under ytan.
Man tar sig mellan de privata vattenvillorna och en av anläggningens förstklassiga...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser