DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Maldiverna – Fånga dagen
Gillar du fisk och färgrika koraller? Då är Ariatollen något för dig.
Maldiverna – Fånga dagen
En liveaboardresa är ett perfekt sätt att slappna av på.
Maldiverna – Fånga dagen
Även om vattnen runt Maldiverna är mest kända för det rika fisklivet stöter man också på maneter. Inte minst sommartid.
Maldiverna – Fånga dagen
Möten med havens största fisk, den fryntliga valhajen, står högt på många dykares önskelista.

Maldiverna

– Fånga dagen

Text och foto: Lill Haugen
Maldivernas öar och atoller når knappt två meter över havet och vattnet är aldrig långt borta oavsett om du väljer att bo på en strand eller på en båt. Öriket i den Indiska Oceanen är fortfarande en av världens mest populära turist- och dykardestinationer. Även om det lilla landet lever under konstant hot av att bli uppslukat av havet är Maldivernas idyll, de vita stränderna och det varma turkosa havet fyllt av färg och liv, ett stort dragplåster. Särskilt för oss dykare.

Öarna är spridda över stora havsområden och därför är det vanligast att bo ombord på en liveaboard. Det ger också den bästa möjligheten att utforska Maldiverna under vattnet. En liveaboard tar dig till de mest spännande dykplatserna mellan palmklädda öar och atoller. Vattentemperaturen ligger för det mesta omkring 28 grader och lufttemperaturen på ungefär det samma. En perfekt temperatur – särskilt när man spenderar semestern ombord på en båt med svalkande havsbris.

2 000 öar på två meter
Maldiverna består av hela 2 000 öar och atoller och många av dem når knappt två meter över ytan på sin högsta punkt. Öriket ligger vid ekvatorn, 650 kilometer sydväst om Sri Lanka, och var fram till 1965 under brittiskt styre. Efter en extrem El Niño 1998 drabbades en del av de grundare korallreven runt om Maldiverna av korallblekning. Lyckligtvis verkar det som om korallerna återhämtat sig bra och många tror att det otroligt rika fisklivet vid atollerna aldrig blev särskilt påverkat. Trots att många korallrev fick stora skador är dykningen på Maldiverna fortfarande i världsklass – det är få ställen på jorden där du ser så mycket stora rovfiskar när du dyker – och det är alltid ett gott tecken på ett välfungerande ekosystem.

Fånga dagen på Maldiverna
Bara ett par minuter efter man anlänt till flygplatsen vid den lilla huvudstaden Male kan man stiga ombord på dykbåten Carpe Diem som ägs och drivs av Agnes van Linden från Holland. Vi följer med på en sju dagars dykarresa från Male till Ari Atoll och tillbaka.
Agnes var diplomat för EU och blev utsänd till Thailand då tsunamin 2004 drabbade Sydostasien.
– Förödelsen, familjerna som slets itu och den bottenlösa förtvivlan jag mötte förändrade mig som människa. Livet är kort och jag bestämde mig för att följa mina drömmar, fånga dagen och börja om på nytt! Ödet förde mig till Maldiverna där jag för tre år sedan startade dykarverksamheten Carpe Diem, berättar Agnes.

De två första dyken görs som regel precis vid Male, världens minsta huvudstad, bara ett par timmar efter att man landat. Dykningen är överraskande bra men nackdelen är att det är lite för många dykare i vattnet. Lankan Reef är en känd rengöringsstation för mantarockor och tre graciösa (och mycket tålmodiga) mantor cirklade runt oss medan de blev renplockade från parasiter och fick sina sår tvättade av olika slags småfiskar. Det var omkring 50 dykare från en handfull båtar som satt på botten i en stor ring och observerade. När vi kom tillbaka till båten var vi tvungna att hoppa i igen – en valhaj simmande mellan båtarna! Hajen stannade hos oss i hela fyra minuter och då var den till och med förföljd av snorklare innan den till slut dök ner i djupet igen. Det blev med andra ord ett riktigt coolt dyk!

Ari
Ariatollen är målet för de nästa sex dagarna. Själva segelturen tar fyra timmar och kan kombineras med en kall öl på däck, helst i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Maldiverna ligger 500 kilometer sydväst om Sri Lanka och består av 2 000 korallöar, varav bara 200 är bebodda. Huvudstaden Male är världens minsta huvudstad.

RESA...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser