DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Dykningens dag 2009
Dykningens dag 2009
Dykningens dag 2009
MAGSJÖN, ESKILSTUNA – Provdykare i Magsjöns vatten.
Dykningens dag 2009
DYKTANKHUSET, STOCKHOLM – Skådespelaren Pia Johansson är nöjd efter väl förättad dykning med tung utrustning. SDHF ordförande Lars Gustafsson och klubbmästaren Åke Johansson assisterar allt medan SVT filmar.
Dykningens dag 2009
LYSEKIL – Totalt deltog fem stycken fyrmannalag i vattendragkampen vid Släggö.

Dykningens dag 2009

Från Storuman i norr till Malmö i söder fylldes hav, sjöar och älvar med aktiviteter. Totalt blev det tio arrangemang som gick av stapeln på årets upplaga av Dykningens Dag. Detta är något färre än vad 2008 kunde stoltsera med. Men i gengälld så bjöds arrangörer och deltagare på ett strålande vårväder som förhoppningsvis gjorde att det sög till lite extra i dyktarmen. Här följer rapporter om aktiviteterna på tre av platserna.

MAGSJÖN, ESKILSTUNA
Text: Pia Carlsson Foto: Roald How

Då var det dags igen. För tredje året på rad flyttade vi ut Eskilstuna Dykcenter till vår fina lilla uppdykarsjö Magsjön, som ligger ca 40 minuters bilfärd från Eskilstuna.
Dykningens Dag 2009 bjuder på äventyr för hela familjen, precis som de tidigare åren, och vi hoppas såklart på lika mycket folk. Nu börjar vi få lite ”kläm” på hur vi ska planera så detta år känns det inte alls lika stressigt.
All personal samlades vid Eskilstuna Dykcenters butik kl 8.00 för att packa det sista i släpkärrorna, och sedan bar det av mot sjön. Några stannade vid varje korsning och satte upp stora skyltar med ”Dykningens Dag” på så att ALLA andra skulle hitta ut.
Väl på plats gick allt på rutin och redan kl 10.00 kände vi oss klara för den väntade anstormningen av både dyksugna och nyfikna.
Nytt för i år var att vi hade Tord och Ingrid från AGIR-BROKK på plats för provdykning av deras remställ, plattor och vingar, en hel del personer passade på att prova. Tord och Ingrid hade fullt upp med att ställa in remställ och flera satte dubbel 12 med teknisk konfiguration på ryggen för första gången. Väl i vattnet hjälpte divemastrarna Micke och Mattias till.
En annan nyhet var att vi hade Pelagian Rebreathers på plats. Det blev ett intressant ställe att stanna på och frågorna som EDC´s Peter och Johan (som äger maskinerna) svarade på var många. Ett flertal passade på att sätta en maskin på ryggen och kunde konstatera att en sådan här maskin borde man ha… vilka små flaskor att kånka på!!! Tyvärr var det ingen provdykning med Pelagian men det var ett mycket uppskattat inslag ändå.
Den tekniska dykningen börjar bli mer och mer vanlig så därför tyckte vi att vi ville ha med lite av den varan att visa upp under Dykningens Dag. Det visade sig slå väl ut då många av besökarna var välkända ansikten för oss, och de uppskattade att få prova på lite annat denna gång.
En tipspromenad på land fanns för de som idag var landkrabbor, men även de under ytan hade sin promenad att ”gå”, åtta frågor fanns i sjön. Då det var många dykare i det ca 12 gradiga vattnet blev sikten lite sådär allt eftersom dagen gick, men inga sura miner syntes i det soliga vädret.
De som passade på att provdyka under dagen var 14 st , en tyckte att det var så roligt att han passade på två gånger innan han åkte hem, innan hemfärden hade han såklart signerat upp sig för att gå kurs!
Efter dykning vet alla att man måste ha en grillad korv…så Solans Café hade uppstått vid strandkanten. Där såldes det grillad korv, hembakta bullar och den berömda dykkakan med språngskikt. Lika uppskattat av ung som gammal.
Årets Dykningens Dag var en hit med mest personer från Eskilstuna trakten med omnejd, men några provdykare dök upp ända från Borlänge...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser