DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #50
Kustlexikon #50
Kustlexikon #50
Kustlexikon #50

Kustlexikon

#50

AV MATTIAS SELLIN OCH DANIEL HOLMBERG

Ällöviken  – norr om Ö-vilk

De flesta som tagit sina dykcert i Ö-vikstrakten har gjort ett eller flera dyk i Ällöviken. Många har nog gjort sina absolut första dyk här.

Anledningen till det är inte att det är en fantastisk dykplats eller ett fantastiskt dyk, men det är en bra dykplats!  Det är lätt att ta sig i och ur vattnet, man kör bil ända ner till stranden, det är säkert, inga strömmar och vågorna är oftast obefintliga (förutom vid sydsydostligt…) Svårt att gå alltför djupt eftersom maxdjupet i viken är ca 18 meter.

Ällöviken är en avlång, ganska lång vik med en fin sandstrand längst in och klippor utmed kanterna. Eftersom vi befinner oss i Höga Kusten så sträcker sig de skogbeväxta bergssidorna ganska raskt upp på båda sidorna viken. En del stugor och hus ligger vackert belägna både nere vid vattnet och en bit upp. Det är kort sagt ganska idylliskt! Speciellt en fin sommardag…

Bottnen är ganska platt, bestående av sand och lera mestadels, med enstaka stockar liggandes, som blivit kvar från den tiden då man flottade timmer till områdets olika massabruk.

Växt och djurliv är också ganska sparsamt, men det finns lite tång och alger, samt att det går att se tånglake och simpa såklart. Även lite aborre och möjligtvis sik, om man gör ett nattdyk.

Ällöviken är förmodligen mest för nybörjaren som vill komma igång med lite bra, enkla dyk. Men det finns ett guldkorn som gör det roligt att dyka här även för den erfarne, som kanske vill fotografera eller se något annorlunda! En bit ut i viken tornar den gamla bilen upp sig, en DKW från 50-talet. Stående upprätt, fullt igenkännbar, men med en del detaljer borta, som tex motorhuven och delar av taket… Ganska fräsch för sin ålder, men ändå inte ens ett objekt för den händige!

Hur hittar man bilen då? Jo, genom att simma nästan rakt söderut från sjöboden som står på sandstranden. Ungefär 50 meter ut så kommer man till den på 13-14 m djup.

Hittar man inte direkt är detta ett bra tillfälle att öva navigation och sökmönster!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser