DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Dykningens Dag i Eskilstuna
Elis Eriksson och Manuel gör sig hemmastadda under ytan. Foto: Roald How
Dykningens Dag i Eskilstuna
Angelica R Bergman berättade om dykprojektet i Sala silvergruva. Foto: Pia Carlsson
Dykningens Dag i Eskilstuna
Helena Lööw Eriksson med sonen Elis Eriksson, som med sina åtta år var den yngsta provdykaren. Foto: Pia Carlsson
Dykningens Dag i Eskilstuna
Tipspromenad under vattnet kan vara nog så svårt. Foto: Roald How
Dykningens Dag i Eskilstuna
Leif Söderberg var också där. Foto: Pia Carlsson

Dykningens Dag i Eskilstuna

Text: Pia ”Dyktanten” Carlsson, Eskilstuna Dykcenter

Tänk en Dykningens dag med garanterat fint väder, herrejösses vad folk det skulle komma ut och besöka oss då. Men som alla andra år bjöd 2011s Dykningens dag på blåst och regn hängandes i luften.
Precis som tidigare år höll Eskilstuna Dykcenter i tåtarna och personalen transporterade ut en hel del av dykcentrets utrustning till Magsjön. Där erbjöds bland annat avrostningsdyk, provdyk, torrdräktskurs och olika tävlingar i vattnet och på land.
CBM Produkter var på plats så det fanns tillfälle att prova Mares-utrustning som dykdatorer, ABC-utrustning och olika dräkter. Det var ett uppskattat inslag och ett flertal passade på att prova de olika sakerna.
Arctic Divings torrdräkt ”One Performance” fanns även den för provdykning. Angelica R Bergman fanns på plats och hjälpte till med storlekarna men pratade även om Sala Silvergruvas dykprojekt. Med stämningsfyllda bilder visade och berättade hon om hur det är att dyka i historiska förhållanden och om den spännande uppgiften att försöka hitta kungens sigill på 90 meters djup. Många lyssnade hänfört och blev intresserade av den lite mer krävande gruvdykningen och undrade vad som krävs för att kunna följa med under ett dyk i Sala Silvergruva.

Runt 80 personer kom och besökte oss ute vid sjön och av dessa var det 45 som passade på att blöta ner sig, tolv av dessa var provdykare! De flesta gick också tipspromenaden under ytan, även om det var första gången de befann sig under vattnet.
Den som såg fram mest mot årets Dykningens dag var nog provdykaren Elis Eriksson, åtta år. Som bubblemaker har man ett maxdjup på två meter och han hade blivit lovad att i Magsjöns fina vatten följa med en av instruktörerna ner under ytan. Den stolta mamman Helena Lööw Eriksson hade själv inte dykt sedan Elis kom till och passade på att avrosta sig. Helt plötsligt kom det upp en strålande sol ur det 15-gradiga vattnet. Leendet på Elis när det klöv hela ansiktet gör en gammal dykare varm i hela kroppen, känslan av att få ta sina första andetag ”på riktigt” och titta på fiskarna från deras perspektiv kom tillbaka och man minns hur starkt det känns. Manuel som var med Elis under ytan berättade för pappa Uffe på land att han varit helt fantastisk under vattnet, som om han hade hittat hem!
De som valde att vara kvar ovan ytan kunde mingla omkring och ta sig en kaffe, grillad korv, hembakt bulle eller en dykkaka från Solans Café. Alltid lika uppskattat att slippa tänka på fikat under en sådan här dag. ”Biolog-Jonny” som är limnolog (läran om insjöar) fanns också på plats och berättade om vad vi faktiskt ser under ytan när vi dyker.

Klockan 14.30 var det dags för prisutdelning. Första pris för alla de tre tävlingarna var en resa till Kolmården för en delfinnära show skänkt av CBM Produkter och Delfinariet i Kolmården. Vinnarna av showen var Håkan Behrendtz & Åke Berg som vann UV-tipspromenaden, Mats Gunnarsson som vann bogseringstävlingen och Rasmus Åkerblom som vann...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser