DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Hossam Helmy 
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Petra Masztalerz 
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Mike Braun 
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Niklas Funk 
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Rolf Schmidt 
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Hesham Gabr  
Efter revolutionen – Vad händer i Egypten?
Nathan Tyler 

Efter revolutionen

Vad händer i Egypten?

Text: Jesper Kjøller Foto: Nick Poole og Valentina Cucchiara, Liquid Jungle Productions
Revolutionen i Egypten är en omvälvande händelse. För att ta reda på hur dykindustrin ser på händelserna och hur de påverkar framtiden har vi talat med en rad nyckelpersoner i dykbranschen i Röda Havet.

I nästan 20 år har jag regelbundet rest och dykt i Egypten och det har varit en period med många utmaningar för landet, inte minst för turismindustrin som är så avgörande landet. Tänk på händelser som Gulfkriget 1990, terroristattentat i Luxor 1997, elfte september 2001, andra Gulfkriget 2003-2007, terrorbomber i Sharm el Sheikh 2005 och i Dahab 2006, Muhammedteckningarna 2006-2008 samt askmolnet och hajattackerna förra året. Ingen av dessa händelser har gjort det enklare för turismen till landet. Men ingen av dessa händelser har haft samma avgörande konsekvenser för Egypten som den revolution som bröt ut i januari 2011.
Vad betyder revolutionen för turismen på kort och på lång sikt? Vi har frågat en rad nyckelpersoner i Egypten för att få deras syn på saken.

 

HOSSAM HELMY – RED SEA DIVING SAFARI

Hur har revolutionen påverkat dykindustrin?
– Det har varit en utmanande tid för oss och de internationella mediernas beskrivningar av händelserna i landet har inte alltid varit helt sanna. Många destinationer har upplevt minskande antal gäster samtidigt som reaktionen har varit mycket positiv.

Hur är situationen just nu?
– Vi har tagit oss igenom allvarliga situationer förut och har då litat på att dykarna nog hittar hit igen. Dykarna var också de första som återvände till Röda havet efter att revolutionen startade och de vanliga turisterna följer långsamt efter.
Historiskt sett har Egypten alltid varit ett politiskt stabilt land och egyptierna är ett härdat folk, så situationen är så gott som normaliserad i landet. Nu när vår nation är på väg mot demokrati och en civil regering är det viktigare än någonsin att folkets röst blir hörd. Vi ser viktiga förändringar på den politiska arenan i takt med att människor blir mer involverade i sociala frågor och politiska reformer. Medborgargrupper, frivilligorganisationer och fackföreningar håller på att utvecklas till plattformar där medborgarna kan engagera sig och de kommer att bli utgångspunkten för en roll med mer makt när Egypten försöker resa sig i ett nytt civilt samhälle.

Hur ser du på framtiden för landet och dykindustrin?
– Det egyptiska folket har tilltro till att landet kommer att resa sig till nya höjder och utveckla sig till ett föredöme när det gäller demokrati och frihet i den arabiska världen. Det har skett en tydlig förändring i den egyptiska mentaliteten. Medborgarna är förenade och starkare än någonsin, de engagerar sig politiskt och upplever en ny passion för sitt land. Under den tidigare regimen gick 30 procent av landets rikedomar till några få hundra människor. Allt detta kommer att ändra sig nu med en helt transparent konstitution och rättvisa val.
Vår största utmaning är att anpassa oss till förändringarna i denna nya era. Vi ska skapa ett nytt samhälle baserat på demokrati och samtidigt bevara den...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser