DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
Den vitspetsade oceanhajen är en imponerande syn med sina långa, eleganta bröstfenor. Med lite tur kan man möta dem på rev som ex Elphinstone.
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
En klassisk syn i Röda Havet, där de många vraken snart övertas av naturen, får färgsprakande beväxning och ett rikt fiskliv.
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
Förstagångsbesökaren överraskas ofta över hur färgrikt havet är som kontrast till den monokroma öknen som ramar in det hela. Denna art av fjärilsfisk ser man bara i Röda Havet.
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
Typiska färger i Röda havet Mjukkoraller och eldkoraller omger en korallabborre.
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
Framför allt på Sinaihalvön kan man få uppleva riktig Lawrence Of Arabia-stämning genom att ta en tur ut i öknen.
Från norr till söder – egyptiska Röda Havet
TIransundet.

Från norr till söder

– egyptiska Röda Havet

Av John Bantin

Har du varit i Sharm el Sheikh eller Hurghada? Har du då undrat vad resten av Egyptens kust mot Röda Havet har att erbjuda? John Bantin summerar möjligheterna mellan Egyptens gränser mot Israel respektive Sudan.

Förr var Taba bara en fjärran utpost till den israeliska hamnstaden Eilat i norra delen av Akabaviken. Senare överlämnades området till Egypten. Staden har byggts ut för att ta emot turister. Den har till och med en internationell flygplats tätt intill Israels flygplats i Ovda. Gränsen går precis mellan dem.
Lyxhotell har rest sig i ett område känt som Taba Heights. Bästa dykningen finns vid hotell Hilton strax söder om gränsposteringen vid stranden. En brant korallvägg börjar bara några meter utanför sandstranden. Där är det vanligt med stora tångulkar. Högsjöarter passerar både på vägen in i och ut från återvändsgränden längre norrut vid Eilat. Men inte bara stranddykning står på programmet. En dykbåt kör dagliga turer en bit söderut till Coral Island. På ön finns ruinerna efter en fästning från korsfarartiden. Den har rekonstruerats på senare tid.
Ännu en bit längre söderut finns bra stranddykning vid den sällan besökta udden Ras Mamlak.
Nuweiba var en gång i världen föga mer än en dammig håla. Färjeläget förband Egypten med den jordanska staden Akaba. Sedan dess har Hilton byggt en storstilad turistanläggning. Den var ett av de första egyptiska hotellen i Sinai. Nu är den fullt utbyggd med vackra uppväxta trädgårdar. Även där erbjuds bra stranddykning. Det branta korallstupet ser ungefär likadant ut som längs större delen av Sinaikusten.
Ett beduinläger finns i närheten av Nuweiba. Där bekantade sig en döv pojke med en vild hona av fläckig delfin. Han kallade henne Naline. Snorklare gav pojken lite drickspengar för att få simma med delfinen.

Varmt i viken
Akabaviken må vara lite avsides belägen från det egentliga Röda Havet. Viken skiljer Sinai från Asien. Den är också en förlängning av den stora afrikanska sprickdalen. Därför har den oväntat varmt vatten för att ligga så långt norrut. Det beror på heta källor på havsbottnen tusentals meter ner. De ger området tropisk havsmiljö mycket närmare Europa än som annars hade varit möjligt.
Dahab var tidigare föga mer än ett beduinläger halvvägs mellan Taba och Sharm el Sheikh. Då blev platsen en favorit bland ryggsäcksturisterna – och på senare tid även bland de tekniska dykarna. Det beror på att man hittar mycket stora djup strax utanför stranden. Där finns två extremt berömda dykställen.
Canyon är ett system av tunnlar genom revet med öppningar ut mot havet. Systemet fortsätter snett neråt till 100 meters djup. Det andra stället är Blue Hole. Där finns en smal ås i en halvcirkel utanför revkanten. Innanför har det bildats en stor rund lagun med mycket djupt och lugnt vatten.
Själva Blue Hole är en portal eller en kort tunnel genom revet. Man får intrycket av ett intensivt blått fönster mot havet utanför. Tyvärr ligger tunneltaket på 58 meters djup. Många oförsiktiga dykare har avlidit där i sina försök att simma genom den 25 meter breda öppningen. De har varit utrustade med enkelflaska med luft. Många har...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser