DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Egypten – världsklass på nära håll
Stämningsfullt ljus inne i vraket efter SS Ulysses, ett ångfartyg som också hade segel. Fartyget gick på grund på revet Gobal Seghir 1887 och ligger nu med den krossade fören på grund vatten och aktern på 29 meters djup.
Egypten – världsklass på nära håll
En stor jagande muräna under ett skymningsdyk på fina Careless Reef.
Egypten – världsklass på nära håll
Ibland gör det inget att man har fel objektiv monterat. Den här cheeklined splendour wrasse (Cheilinus diagrammus) var så nyfiken att den simmade ända fram mot min vidvinkeldome.
Egypten – världsklass på nära håll
Minsveparen el Minyia strax utanför Hurghadas hamn är ett riktigt trevligt litet vrak. Den vakne hittar både kanoner och ammunition.
Egypten – världsklass på nära håll
Giannis Ds karakteristiska överbyggnad i bakgrunden är ett favoritmotiv för många fotografer.
Egypten – världsklass på nära håll
Bilder på delfiner må kännas kitschiga, men att få leka med dem dem i verkligheten, ute i havet, är en stark upplevelse.
Ægypten – verdensklasse lige rundt om hjørnet
Reven i Röda havet är hem för 1 200 olika arter av fiskar, den ena mer technicolor-crazy än den andra. Det här är strax ovanför vraket av SS Ulysses (se öppningsbilden).

Egypten

Världsklass på nära håll

Text och foto: Marko Wramén
Att åka på dykresa till Röda havet har varit en dröm för dykare i Sverige ända sedan 80-talet. Och inte undra på det – Egypten bjuder på spektakulär dykning i absolut världsklass till rena Ullaredspriserna. Dessutom slipper man jet lag och oändliga flygresor för att ta sig dit.

Jag minns tydligt min första resa till Egypten. Det var i januari 1992 och jag smet iväg från universitetet på en restresa till Eilat, korsade gränsen vid Taba och tog servicetaxi (stora uråldriga Peugotbilar med två eller tre baksäten) ner till Naama Bay. Då var Sharm el Sheikh bara en sömnig fiskeby och hamn och det var till just Naama Bay man åkte för att dyka. Inte heller där var det stort, några dykcenter och en liten turistanläggning kvarlämnad av israelerna efter deras ockupation av Sinai. Kustremsan mellan Israel och Sharm el Sheikh var för övrigt helt öde, sånär som en industrihamn i Nuweiba och en liten beduinby i Dahab.

Men om infrastrukturen var primitiv och boendet bestod av sandiga stråhyddor på stranden så var dykningen desto mer spektakulär. Det var en nästan chockartad upplevelse att hoppa i vattnet och svepas in i den virvelstorm av färger som ett friskt korallrev i Röda havet erbjuder. Att göra ett dyk på Ras Mohammed, revet på Sinaihalvöns sydspets, och hälsa på den enorma napoleonfisken George var en Holy Grail bland dykare. Branta väggar, starkas strömmar och fiskstim så stora och täta att man kunde tro att de var datoranimerade (om det inte vore för att datoranimering, och knappt datorer för den delen, inte fanns då).

20 år senare
Att resa till Egypten idag, nästan 20 år senare, är förstås en helt annan upplevelse. Inte bara för at Egypten har förändrats enormt mycket, själv är jag också en annan människa och en annan dykare. Då var Sinai öde öken med risk för landminor, idag är kusten nästan helt igenbyggd med resorter. Då var det rysk roulette att beställa in Stella-öl, som kom i 70 centilitersflaskor och var av så varierande kvalitet att ingen höjde på ögonbrynen om man bad att få flaskan utbytt. Idag finns flera olika märken och alla håller internationell standard.

När jag åkte på min första liveaboard (dykkryssning) i Röda havet var båtarna små och i trä. Var det sommartid sov man på madrasser på däck – det var för varmt i de minimala hytterna som självklart inte hade AC. Duscha gjorde man på akterdäck, om alls, färskvatten var en bristvara. Idag är båtarna flera gånger större, bara soldäcken är ofta större än de gamla båtarna, och standarden på hytter, badrum, mat och dykområdet i aktern är oändligt mycket högre.
Dykplatserna är dock i stort sett desamma och förvånansvärt nog i princip lika bra som de var då. Det kan jag konstatera med egna ögon när jag i somras återigen återvänder till Röda havet och Egypten för en veckas dykning ombord på Tala, en stor och bekväm liveaboard extrautrustad med nitrox och heliumbankar, dubbelpaket och undervattensskotrar.

Vid Small Giftun Island imponeras jag av enorma solfjäderskoraller som brer ut sina grenar i spann på fyra-fem meter. På den grundare delen kommer en coral grouper simmande med en levande frogfish i munnen. Snart blir han uppvaktad av en annan hungrig fisk och dragkamp uppstår. Den stackars...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

RESA Reguljärt till Hurghada eller Sharm el Sheikh (oftast via Kairo) med flera olika flygbolag, till exempel Egypt Air, Air Berlin, Swiss och Austrian. Priserna börjar på dryga 2 700 kronor och uppåt. Det finns också charter till Hurghada, Sharm el Sheikh, Taba, Nuweiba, El Quesir och Marsa Alam. Flygtid varierar mellan 5-6 timmar om du hittar ett direktflyg, annars får du lägga till transfertid.

DYKNING Här hittar du nästan allt. Spännande väggdykning, lugna grunda koralldyk, pulshöjande strömdyk och riktigt fina vrak. Teknisk dykning på djupa vrak och rev finns också för de som har de böjelserna.

SÄSONG Du kan dyka här året runt. Sommartid är sikten oftast lite sämre på grund av fler alger, men fisklivet är bättre och chansen för storvilt ökar. På vintern är sikten bättre men vattnet kallare och det kan blåsa mer.

KLIMAT Landtemperaturen ligger på 20-25 grader på vintern och kan gå ända upp till 40 grader på sommaren. Reser du längre söderut kan du lägga till några grader på temperaturen, speciellt på vintern. I vattnet är det samma visa, i norr drygt 20 grader på vintern och upp till 25 på sommaren, i söder några grader mer.

HÄLSA Det finns tryckkammare på de större turistorterna som Sharm el Sheikh, Hurghada, Safaga, Dahab och i Marsa Shagra. Är du långt nere i södern kan du dock inte räkna med snabb hjälp, avstånden är långa och infrastrukturen bristfällig. Dyk konservativt!

SPRÅK Arabiska med egyptisk dialekt. Inom turism och dykning pratar de flesta engelska.

VALUTA Egyptiska pund (EGP).
1 EGP = 1,25 SEK.

EL I regel 220 volt med samma kontakter som vi har i Sverige.

WEB www.egyptiska.se
WEB www.cdws.travel

Fakta

Visste du att…

Namnet Röda havet av många anses komma från de röda algblomningar som då och då inträffar. Andra forskare menar dock att röd i det här fallet betyder syd och att svart, som i Svarta havet, betyder nord Allt enligt en teori om att en del äldre asiatiska språk använde just färger för att ange väderstrecken.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser