DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mest dykning för pengarna – Röda Havet
Vimpelfisk tillhör de monogama fiskarna. Därför ser man dom vanligtvis i par.

Mest dykning för pengarna

– Röda Havet

Text & Foto Sune Dadda Karma Harms

Ända sedan Jacques Yves Cousteau producerade sina inspirerande filmer och böcker om dykning, har Röda havet lockat oss med ett fantastiskt och vackert undervattenslandskap. För oss som bor i Skandinavien finns inga andra destinationer, där man som dykare kan få så många önskningar uppfyllda på en och samma plats: varmt vatten, vackra färger, koraller, fisk, vrak och relativt nära - åtminstone om man inte vill ta på sig spenderarbyxorna.

►  Mobilen vibrerar som aldrig förr. Planeringen av årets dykresa med mina tre vänner Henrik, Alex och Nikolaj är i full gång. Det hela sker via messenger, där länkar och bilder till dykdestinationer runt om i världen kontinuerligt poppar upp på skärmen.

Vi är alla olika som dykare när det gäller nivå, preferenser, och våra plånböcker har olika tjocklekar. Vi måste därför hitta en plats som passar alla fyra. Priset är avgörande, även om Galapagos, Raja Ampat och Truk Lagoon låter lockande. Vi får helt enkelt erkänna att dessa inte är några alternativ för den budget vi ska förhålla oss till.
Vi vill gärna ha klart och blått vatten, sol, varmt vatten med en temperatur som ligger närmare 30 grader än 20. Resan ska heller inte vara för lång, eftersom vi bara kan vara borta en vecka.

Det bör helst finnas vrak och ett vackert undervattenslandskap med koraller och färggranna fiskar. Frågan blir då: var får vi mest för pengarna?

Efter att ha listat en mängd olika dykdestinationer finns det egentligen bara en plats som både uppfyller alla kriterier och som ligger inom budgeten - Röda havet.

Dykläger, liveaboard eller hotell?
Vi lyckas enas om Röda havet, men har olika preferenser för vilken typ av dyksemester i Röda havet vi ska välja. Om ekonomin inte varit ett problem, hade vi förmodligen valt en liveaboard, men återigen har vi en budget att hålla oss till. I december dyker det upp all inclusive-biljetter till Sharm El Sheik för 4 000 SEK per person, och vi slår till.
Nu är siktet inställt, men vi måste fortfarande ta reda på vilka vi ska dyka med. Det finns flera välkända dykcenter i Sharm El Sheik, och jag tar snabbt ansvaret för att välja vilka vi ska kontakta.

Jag känner till flera av centren och har faktiskt bara haft positiva upplevelser. Jag känner också till rutinen med att bo på hotell och hämtas med minibuss på morgonen för transport till dykcentret. Det har inte så stor betydelse var man bor, men det är trevligare med en kort promenad på morgonen. Vårt hotell ligger nära Sharks Bay, där jag inte har varit tidigare, och de dykcenter jag känner till i Sharm El Sheik ligger vid Naama Bay.

Jag hade egentligen beslutat mig för att boka in oss på ett av de välkända dykcentren och acceptera en 20 minuters bilresa fram och tillbaka från dykcentret varje dag, men valde istället att kika närmare på dykcentren vid Sharks Bay.

Flera av hotellen i området har ett litet dykcenter intill, som i första hand erbjuder provdyk och Open Water-kurser, men det är inte den typen av dykcenter jag är intresserad av. Det verkar inte som de kan erbjuda den typen av upplevelser som vi är ute efter. Då upptäcker jag att resorten intill vårt hotell har ett eget dykcenter - en 5-stjärnig padi-resort med egna båtar och en liten marina! Jag har inte hört talas om stället tidigare och väljer därför att kontakta dem för att höra mer om vad de erbjuder, för att kunna utvärdera om de verkar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Umbi Sharks Bay Diving Village.
Umbi Sharks Bay Diving Village.
Nattdyk på husrevet vid Umbi Sharks Bay Diving Village.
Nattdyk på husrevet vid Umbi Sharks Bay Diving Village.
Fakta

Fakta – Adel Emara

Adel är en liten man, men har mer dykerfarenhet än de flesta. Han har arbetat som instruktör på Sharks Bay Umbi i mer än 30 år och har dykt i området längre än så. Adel...

Fakta

FAKTA – Sharks Bay Umb i Diving Village

Umbarak, som kallas Umbi av sina vänner, föddes och växte upp vid Sinai-kusten. Som ung man, när Sinai fortfarande tillhörde Israel, arbetade Umbarak som...

Läs artikeln i DYK #62:

SOME images:
Mest dykning för pengarna – Röda Havet, Mest dykning för pengarna – Röda Havet
Vimpelfisk tillhör de monogama fiskarna. Därför ser man dom vanligtvis i par.
, Mest dykning för pengarna – Röda Havet
Även om några av oss brinner för vrak, så blir vi överens om att det är varmt, klart vatten och korallrev som har högsta prioritet.
, Mest dykning för pengarna – Röda Havet
Vattnet vid revet är otroligt klart, och det ser nästan ut som om drakfisken flyger i luften när man tittar på den underifrån.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser