DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Dunraven
Dunraven ligger upp och ned, men stora hål i skrovet gör det relativt smidigt att simma in i vraket. Dock bör man undvika att penetrera den främre delen.
Dunraven
En av fördelarna med att dyka på vrak som ligger upp och ned är att propellern blir lättillgänglig.
Dunraven
Dunravens propeller och roder är två av de mest fotogeniska delarna av vraket.
Dunraven
et är ofta strömt i området. Så det är bäst att hålla sig nära skrovet där du kan finna lä.
Dunraven
Det finns gott om ljus inuti vraket, så det är inte kompicerat att penetrera Dunraven.

Egyptiska vrak

– Dunraven

Av CDWS

Detta är ett populärt vrakdyk som ligger endast en kort bit från världsberömda Ras Mohammed National Park. Dunraven vilar upp och ner på ett djup mellan 17 och 30 meter och är beväxt vackra koraller. Hon hamnade på botten av Beacon Rock, sydväst om den marina nationalparken, efter en felnavigering in på småtimmarna den 25 april 1876. Det 77 meter långa fartyget hade avseglat från Liverpool i England med en last av stål och trä och siktet var inställt på Bombay, Indien.
Hon byggdes av Mitchell & Company i Newcastle-upon-Tyne i Storbritannien och Dunraven var klassad som iron screw steamer – en relativt ny fartygsdesign med två lastrum. Hon kunde skryta med en toppfart på åtta knop och hade ett deplacement på 1.613 ton.
Enligt uppgifter i arkiven var det en serie navigationsmissar av kapten Cares ställföreträdare, Ayman, som ledde till att Dunraven seglade på revet i full fart. Man försökte slå back för att få henne loss från grundet, men vatten läckte in i maskinrummet och fartyget började sjunka. Besättningen räddades mindre än en timme efter det att hon träffade revet och sjönk.
Idag besöks vraket flitigt av liveaboard-båtar i norra Röda havet, men också av dagstursbåtar från Sharm el Sheikh när väder och strömmar tillåter. Den rika korallbeväxningen och det omgivande revet är några av attraktionerna vid detta uppochnervända vrak. Här ser dykare ofta delfiner passera förbi.
Den stora mässingspropellern finner man i den nordliga delen av vraket och revet självt är beläget i väster. Toppen av stäven utgör den grundaste delen av vraket med sina 17 meter medan aktern vilar på 30 meter. De flesta dyk på vraket börjar i aktern där det finns en stor och säker ingång för dykare. Det är ofta strömt i området, så det är lättare att utforska Dunraven i skydd av vraket. Man simmar in i dunklet men det är gott om plats och gott om ljus. Det finns dock en lite krånglig passage förbi den stora pannan, innan du kommer ut igen i mitten av fartyget, där skeppet är brutet i två delar. Här ligger resterna av skorstenen på havsbotten. Även om det är frestande att simma in i fören av vraket rekommenderas det inte och de flesta guider kommer att be dykare att inte göra det. Partiet är delvis kollapsat och det finns varken utrymme eller ljus nog för att kunna göra en säker penetrering.
Klassiska fotomotiv från vraket inkluderar de tusentals glassfish, som vanligtvis finns i skrovet och som badar i de vackra solstålarna som strilar genom vraket. Slutet av dyket bjuder på en vacker simtur längs det närliggande revet där man avslutar med det obligatoriska säkerhetsstoppet.
Turerna till Dunraven från Sharm el Sheikh avgår ofta en eller två timmar tidigare än de vanliga dagsturerna till de lokala dykplatserna. Eftersom området är något utsatt kan dyket avbrytas om väderförhållandena inte är optimala.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser