DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Messe  Mässa
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Leigh hälsar alla välkomna och öppnar konferensen.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Delegaterna tar en nypa frisk luft utanför ICC i Birmingham under en paus mellan några av de många spännande föredragen under konferensen.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Fyra parallella föreläsningssalar var i gång samtidigt och det var svårt att välja. Här talar Mark Powell om dekompressionsteori.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
På inbjudningen till galamiddagen på lördagkvällen stod det Dress code: smoking. En uppmaning som togs bokstavligt.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
De fyras gäng bakom Eurotek i finaste galaklädsel. Från vänster: Mark Dixon, Roz Lunn, Crispin Brake och Leigh Bishop.

Eurotek 2010

– Advanced and Technical Diving Conference

Text och foto Jesper Kjøller
Det finns få städer i England som ligger längre från havet än Birmingham. Miljonstaden är belägen mitt i landet och är därmed kanske inte den mest självklara platsen att hålla en konferens om dykning. Men å andra sidan har alla besökare ungefär lika långt dit från Englands olika avkrokar, så kanske är Birmingham ändå ett utmärkt val för Eurotek?

Om det av någon anledning skulle ha funnits avsikter att ”bomba” teknisk dykning tillbaka till stenåldern, skulle Congress Centre ICC i Birmingham den 16 och 17 oktober ha varit en bra plats att ställa några potenta sprängämnen på. Över 500 deltagare från 18 länder samlades till Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference, som går av stapeln vart annat år. Det fanns så många framträdande personer, tekniska instruktörer, tillverkare av utrustning och andra tech-profiler på ett och samma ställe att en välplacerad bomb i stort sett skulle ha eliminerat teknisk dykning från kartan. Lyckligtvis ägde det hela rum i god ordning.
Idén att anordna en europeisk tech-konferens uppkom för några år sedan i huvudet på vrakdykarna Leigh Bishop och Carl Spencer under en flygning till Australien. Den första mässan ägde rum under 2008 och blev en succé hos publiken, men det slutade med att arrangörerna förlorade en massa pengar på projektet.
Carl Spencer omkom tyvärr i samband med ett dyk på HMHS Britannic 2009, och därför uppstod mycket tvivel om 2010-versionen av Eurotek skulle bli av. Men nu fanns det nya människor ombord, som tillsammans med Leigh Bishop kunde lyfta evenemanget till en ännu högre nivå med den mest imponerande samlingen av internationella talare som någonsin setts under ett och samma tak.

Lyxproblem
Under två dagar höll 35 ledande dykexperter totalt 45 olika seminarier, workshops och föredrag om vrak, grottor och gruvor. Bland de mer tekniskt orienterade ämnena fanns bland annat in-water recompression, CO2-problematik, modern dekompression och analys av olyckor. Ett av de mest populära seminarierna var en rebreather-panel med Richie Stevenson som moderator. Panelen bestod av en handfull av de mest betydande RB-tillverkarna, som villigt besvarade frågor från deltagarna.
När man kikade igenom programmet för helgen uppstod lite av ett lyxproblem. Det fanns fyra parallella föreläsningssalar som användes samtidigt, och det var så många intressanta föredrag och presentationer att det var otroligt svårt att välja.
Men jag bestämde mig bland annat för att delta i amerikanen Tom Mounts presentation av den tekniska dykningens historia. Det vore en underdrift att kalla Mount för en pionjär - han är närmast att betrakta som tech-dykningens Obi Wan Kenobi. Tom har funnits med sedan slutet på 50-talet – långt innan begreppet teknisk dykning existerade. Med sin utpräglade sydstatsdialekt berättade han om den gamla goda tiden och hur principerna från grottdykningen i Florida sakta har spridit sig till andra delar av sporten. Mount är fortfarande boss på IANTD, och är en varm anhängare av visualisering, meditation och asiatiska kampsporttekniker. Det är alltid ett sant nöje att träffa aktiva dykare som närmar sig de 70 och som fortfarande har passionen kvar. Det ger oss hopp!
De två finländska grottdykarna Antti Apunen och Janne Suhonen berättade om arbetet med sin utmärkta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser