DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Profil – Divex Lasse Ljungkvist
Lasse har en av de bästa gasanläggningarna i stan. Han var dessutom en av de första som sålde nitrox och har alltid helium i butiken.
Profil – Divex Lasse Ljungkvist
I Lasses butik hittar du inte bara nya produkter. Här finns också ett mindre dykmuseum fyllt med rariteter.
Profil – Divex Lasse Ljungkvist
IDA 71. Maskinen har två skrubberenheter. Den ena renar tandningsgasen och den andra producerar nytt syre på kemisk väg.
Profil – Divex Lasse Ljungkvist
En Divex-regulator är ingen billig produkt. Men den har många unika lösningar och skruvas ihop för hand till varje kund.

Profil

– Divex Lasse Ljungkvist

Text och Bild: Fredrik Isakson

Ett av Sveriges äldsta produktnamn inom dykningen men ändå okänt i många kretsar. Ett namn som det talas tyst om men som många älskar. En hemlighet som fler borde känna till. Divex är bland många dykare känt som företaget som tillverkar regulatorn som aldrig slutar fungera på vintern. Andra är kritiska då regulatorn inte är tillverkad som de vanligen brukar vara. Vi har träffat mannen bakom Divex – Lasse Ljungkvist.

Historien börjar med ett livligt intresse för dykning. Efter en utbildning inom det militära till attackdykare och med A-cert i bakfickan bestämde sig Lasse för att dykning var något för honom.
– Jag gillade allt med dykning och kände att detta var något jag ville satsa på, berättar han.
Lasses första minne av dykning var när brandkåren kom till kallbadhuset i Sala där han växte upp. Redan då bestämde han sig, dykning var vad han skulle hålla på med. Det ena ledde till det andra och Lasse Ljungkvist blev attackdykare i det militära samtidigt med Stig Insulan. Stig skulle längre fram komma att ta fram, tillsammans med några andra, en av de tidiga regulatorerna, Airmatic som den hette, 1963.

En chansning
Lasse Ljungkvist började som återförsäljare av andras saker och försäljningen gick bra. Dykningen som sport var ny och spännande, många som ville köpa. När Dykmateriel AB, där Stig Insulan var inblandad, började få likviditetsproblem så köpte Lasse loss en regulator från konkursen.
– Det gick alldeles för bra för dem och de växte för fort och fick därför problem med kassaflödet. 1972 gick de i konkurs. Jag såg en chans och tog den.
Lasse köpte maskiner och tillverkningsrätt och var plötsligt igång med sin egen produktion.
 Först sålde han regulatorn som den var men eftersom han var tekniskt intresserad började han snart inse att han skulle kunna förbättra den. 1965 såg den första egna konstruktionen dagens ljus modellen fick namnet 328. Hela tiden har Lasse letat efter sätt att förbättra konstruktionen och det har lett till nya varianter. Den senaste regulatorn, 960 har ett antal små men vikiga förbättringar mot den tidigare.
– Detta är ett hantverk. Köper man en regulator av mig så är den dyr men den håller för resten av livet om man servar den bra. Varje regulator skruvas fortfarande ihop för hand nere i våra lokaler.
Lasse satsar även på sitt travelkit som i en väska innehåller, komplett regulator, markeringsboj och ljus och rökraketer samt en signalspegel.
– Idag reser allt fler och det är på sina reser som de dyker. Ofta hyr man utrustning men jag menar att om det är en detalj som man ändå skall äga själv så är det regulatorn. Du lånar väl inte tandborste av andra?

Andra generationen
Att gå in i Lasses lokaler är som att gå in i ett museum över svensk och utländsk dykteknik samtidigt som det fortfarande pågår konstruktion av regulatorer i lokalen. Allt monteras för hand för att bibehålla kvalité. Och i bakgrunden finns en son, Alexander Ljungkvist, som är under inskolning för att förr eller senare gå in och ta över verksamheten. Förut gjorde man också ofta neoprendräkter och reparationer av torr och våtdräkter.
– Det är mindre av det idag, vi har alla maskiner kvar, men de används inte så mycket längre.
På väggarna hänger skärmallar för detaljer till dräkter och limmaskiner står kvar som om de när som helst skulle...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser