DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Video  Video

Filma under vattnet

– del 1

Text - Marko Wramén

Allt fler har en videokamera hemma för att filma familjen, semestrar och kalas. Men varför inte utnyttja den mer och ta med den ner under vattnet också? DYKs prisbelönte filmare Marko Wramén ska i en tredelars serie berätta om grunderna i undervattensfilmning. I första avsnittet tittar vi närmare på den utrustning som behövs.

En del har blivit avskräckta från att börja fotografera under vattnet eftersom det verkar så komplicerat och svårt, och så kan det ju bli dyrt också. Men till skillnad från undervattensfoto så är det mycket enklare att få ett bra resultat när man filmar under vattnet. I princip är det bara att titta och trycka - det du ser i din sökare är det du får på filmen.
Nu finns det ju ändå en hel del man kan göra få att få ett bättre resultat, och det är det jag tänkte berätta om i den här serien. I detta avsnittet går vi igenom den utrustning som kan behövas och vad man ska tänka på när man köper den. Nästa artikel är inriktad på själva filmandet under vattnet, hur man gör för att få ett snyggt och läckert råmaterial helt enkelt, medan det sista avsnittet behandlar efterbearbetning i form av klippning, musik och texter.
Minimikravet för att kunna filma under vattnet är att du har en kamera och ett passande undervattenshus. För att bilderna ska bli bra krävs det ofta också belysning, som måste monteras på ett bra sätt. Ibland kan man behöva andra typer av objektiv eller linser för att få med det man vill på filmen, och i vissa situationer kan färgfilter ge ett bättre resultat.

Kameran Låt oss börja med kameran. Vad ska man tänka på när man köper en videokamera som också ska användas under vattnet? Det första steget i beslutsprocessen är att välja bort de analoga formaten VHS, C-VHS och Hi8. Det finns ingen anledning att köpa en analog kamera när de digitala ger så mycket bättre resultat till en relativt rimlig peng. Det finns just nu fyra digitala format för konsumenter: miniDV, digital8, microMV och de som spelar in på DVD-skivor. Den sistnämnda tekniken är fortfarande väldigt ny och har än så länge begränsade möjligheter för en vanlig användare - skivorna går till exempel inte att spela i alla DVD-spelare. MicroMV är ett nytt format med pyttesmå inspelningskassetter som tillåter kamerorna att bli ännu mindre. En extremt liten storlek är dock inte en fördel under vattnet, det kan till och med vara en nackdel. Reglagen blir svåra att komma åt, batteritiden blir kortare och det kan vara svårt att fästa undervattensbelysningen på ett litet system. Med en större kamera är det också lättare att få stadiga bilder.
Återstår gör således miniDV och digital8. MiniDV är det förhärskande digitala videosystemet som används av både proffs och amatörer. Kameran fångar bilderna digitalt via en eller tre bildsensorer (chip eller CCD) och spelar in den digitala signalen på ett litet magnetband som i regel är en timme långt. Bildkvaliteten blir mycket hög och duger faktiskt till att sända i TV. Digital8 fungerar på ett liknande sätt, men här använder man vanliga Hi8-band som är billigare. Det innebär också att du kan spela upp gamla analoga Hi8-band om du har sådana sedan tidigare. Digital8 är helt enkelt ett billigare kompromissformat framtaget för att göra det lättare för...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser