DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
En gammal container täckt av mjukkoraller på Yolanda Reef ger färgprunkande inramning.
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
På Thistlegorm finns det massor att filma.
Gå en videokurs – få koll på rörelse, handling och färg
Stämningsskapande ljus tränger ner till vraket efter Ulysses.

Gå en videokurs

– få koll på rörelse, handling och färg

Av John Bantin

Att ta bilder under ytan blir allt vanligare och en liten pocketkamera i hölje finns snart i var dykares ficka. Men hur bra man än är som fotograf så innebär stillbilder alltid begränsningar. Därför är det många som gärna vill filma med sin videokamera.
Vi följde med på en videokurs som hölls ombord på en liveaboard och klassrummet var Röda Havets vackra undervattenslandskap.

Bara ett fåtal bland oss är medvetna om vilka som har åstadkommit de bilder vi ser på våra TV-skärmar. Exempelvis vet varenda kotte att Peter O’Toole och Omar Sharif hade huvudrollerna i storfilmen Lawrence of Arabia. Färre vet att David Lean regisserade filmen. Knappast någon enda utanför filmindustrin känner till att de vackra bilderna togs av Freddie Young – en mästare bakom filmkameran.
Bara ett fåtal videofilmare (både på land och i vatten) vet vad som behövs för att göra en sevärd film. Det har framgått med all tydlighet på de flesta dyksafariresor jag har åkt med på. Jag har fått nog av kvällar där man tittar på ändlösa sekvenser av blåaktiga fiskar. Nuförtiden ursäktar jag mig och lämnar föreställningen. Jag har viktigare saker att göra i min hytt!
En välredigerad film har en struktur. Den består av en rad sekvenser hopfogade så att de ger ett meningsfullt innehåll. ”Handlingen” i filmen kanske aldrig ens har inträffat. En byggnad är uppmurad av enskilda tegelstenar. På samma sätt måste scenerna i en film fogas ihop till en ”filmbyggnad”. Annars står man där med bara hög lösa tegelstenar – eller filmscener.
Jeff Goodman är erfaren som yrkesman inom naturfilmning. Han vet hur man fogar ihop filmsnuttar till något meningsfullt. Första gången jag träffade honom var på en inspelning åt Discovery Channel med Nigel Marven. Han kom ut i allmänhetens strålkastarljus först efter att ha lämnat sitt jobb på BBC som producent åt David Attenborough. Då ställde han sig i stället framför kameran för ett fristående TV-bolag.
Jeff har blivit nominerad två gånger för en BAFTA-utnämning som filmfotograf. Han vann ett pris vid festivalen i Montana och två gånger i den prestigefyllda tävlingen Wildscreen. Han har jobbat för så olika bolag som BBC och Discovery Channel, National Geographic, Goldhawk Films, CBS och Channel Four BioVision.
Du kanske kommer ihåg sådana program från United Productions som Giants, Vampire Hunter och Giant Creepy Crawlies. De sändes på BBC 1 och presenterades av Nigel Marven. Jeff har också jobbat på Coast med Miranda Krestovnikoff.
Steve Irwin lattjade med dödligt giftiga spindlar och ormar. Han sade till tittarna ”Aj – den jäkeln bet mig nästan”. Jeff Goodman tog närbilderna och måste ha funderat i samma riktning. Han vet sannerligen hur man gör bra naturfilm. Men han är alltid bakom kameran. Därför känner vi inte till honom.
Nu delar han med sig av sina erfarenheter. Jag åkte med på en resa med Emperor Elite i Röda Havet för att se och höra honom hålla en kurs i hur man gör undervattensvideo.
Planering skiljer den talangfulle amatören från proffset. Det framgick alldeles tydligt under kursen. Jeff gav sina elever i uppdrag att sätta ihop en tre minuter lång film. Den skulle vara intressant för alla sorters publik. Som kontrast förväntades båtens ordinarie videofilmare sätta ihop en entimmes film. Den skulle vara av intresse enbart för dem som var med i den....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser