DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Video  Video
Videoskolan del 3
Tidsförlängande klipp är möjligt om man filmar från olika vinklar och genom klippningen kan man återskapa ett något mer utdraget förlopp.
Ha gärna med en klipplista på en skrivskiva under dyket. Den tvingar dig att variera vinklar, utsnitt och motiv hela tiden.
Använd fler av era favoritklipp, som här ett nattdyk med haj, och lägg ut dem på You Tube. På hårdisken är det inte så många som får se klippen.
Tänk på att låta klippen bli lite för långa när du filmar för att ge dig plats i redigeringen om det behövs.
Ett närbildsklipp kan vara betydligt kortare än hel- och halvbilder.
Musik är en del av redigeringen och bilder med mycket rörelse och rytm grovklipper man ofta direkt med musiken.

Videoskolan del 3

– den färdiga filmen

Av Magnus Lundgren
Så är du hemma från resan och dykutrustningen ligger på sköljning i badkaret. Det är dags att ta ditt filmmaterial från råa klipp på din hårddisk till en sevärd film på en DVD eller på You Tube. Det är tyvärr här filmklippen alltför ofta strandar likt en flock grindvalar på hårddiskens övergivna strand. Många tycker att vägen känns lång och krokig fram till färdig film. Har man en metod är det faktiskt inte speciellt svårt bara man accepterar att det tar lite tid. I grund och botten fungerar det som att koka ner en god sås. Endast de väsentliga klippen som kompletterar eller bygger på varandra är de som i slutändan blir en länk – en film – din film!

Jag börjar med en befogad pekpinne där nog de flesta kan bli mycket bättre. Det är ett känt faktum att säkerhetskopiering är något som du i bästa fall slarvar med. I värsta fall är det något som du inte funderat på överhuvudtaget. Och visst, så länge allt fungerar så är det frid och fröjd. Tyvärr måste jag informera om att den krassa skoningslösa verkligheten kan göra sig påmind när som helst. Så det är inte en fråga om en hårddisk kommer att krascha utan när. Därför måste du göra säkerhetskopior från och med nu! När du är ute och filmar bör du alltid göra dubbla separata kopior och detsamma gäller såklart när du kommer hem. Så skaffa dig en ”back-up” rutin som fungerar på resan och en som fungerar hemma så slipper du förlora värdefullt material.
En sak som är viktig när man gör film, stor som liten, är att man gör begränsningar för att undvika en film med översvämmande otydlighet. Tiden är ett känsligt och ett gärna översvallande kapitel. En total filmtid på 10 minuter i ”road movie” stil från din resa till Röda havet är väldigt, väldigt lång tid. Klipp ner filmen och försök hellre hålla dig till 5 minuters speltid istället för de där 10. Det gäller också att begränsa längden på de individuella klippen. När det gäller separata klipp är 5 till 6 sekunder bra och i enstaka fall upp till 20 sekunder som är ett lååångt klipp.
Tänk på att när du filmar skall du dra ut på klippen för att ge dig själv större flexibilitet att sätta början (in) och slut (ut) i efterhand. En annan viktig begränsande faktor är att följa din story, din röda tråd, eller det temat som du satt upp. Det hjälper dig oerhört mycket när du kommer hem med mindre mängd material som är mer fokuserat och användbart. I princip kan man säga att ju mer genomtänkt du är innan tagning desto lättare blir det vid redigeringen av filmen.

Rutor per sekund
I Europa använder vi TV systemet PAL med 25 bilder per sekund (fps). I USA använder man NTSC systemet, som ibland lite skämtsamt kallas ”Not The Same Color” med 30 bilder per sekund. Det kan vara svårt att ändra FPS i enklare redigeringsprogram i efterhand medan man kan ändra antalet bilder per sekund i till exempel Final Cut Pro. En generell rekommendation är att kontrollera att din video är inställd på 25 bilder per sekund från början för att uppnå bästa flödet och kvalitet på en TV i Europa.

Redigeringens ABC
Redigeringen är den mest kreativa tillfredställelsen av filmandet. Sakta men säkert växer ditt material till en struktur, en länk av klipp, för att till slut bli en färdig film. När du klipper märker du snart att ditt filmade material får ny fart, starkare stämningar och förstärkt rytm. För att kunna börja med redigeringsarbetet behöver du ett redigeringsprogram. Om du är nybörjare är det bäst att börja med ett lättanvänt program. Två exempel bland många lika redigeringsprogram är iMovie för Mac eller gratisprogrammet Movie Maker för PC. De...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser