DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Den svævende fotograf – få bedre billeder
Den svævende fotograf – få bedre billeder
Den svævende fotograf – få bedre billeder
Mange af de bedste undervandsbilleder er taget nedefra og op. Øv dig i at fotografere i forskellige stillinger.
Den svævende fotograf – få bedre billeder
Kommer du for tæt på motivet med et kamera i hænderne, er det guld værd at kunne bakke med finnerne. Lær at svømme baglæns.

Finlir för fotografer

– lär dig manövrera

Av John Liddiard

Somliga fotografer ger andra dåligt rykte. De bär sig klumpigt åt i jakten på sina motiv. Du vill väl inte vara en av dem? Den perfekta bilden är en som tagits av en skicklig dykare. Vi tipsar om hur du tar dig fram längs revet eller på vraket med minsta möjliga inverkan på omgivningen.

En fråga till digitala arbetsgruppen på London International Dive Show fick mig att fundera. Vilka dykmetoder behöver undervattensfotografer träna mera på? Panelen förespråkade avvägning – i första hand och med rätta. Sedan tänkte jag igenom frågan. Blivande fotografer och videofilmare kan också göra massa annat för att bättra på sin dykskicklighet – och nå bättre resultat.

Perfekt avvägning
Kontroll på avvägningen är en grundläggande förmåga. Den är avgörande för många grenar inom dykningen – inte bara fotografering. God kontroll minskar gasförbrukningen. Du undviker också att skada omgivningen med fenorna. Det känns bekvämare att vistas i vattnet och du trivs bättre i undervattensmiljön.
Fotografer behöver komma nära sina motiv. Ofta befinner sig motivet på ett ömtåligt korallrev. Det gäller att hitta en bra kameravinkel utan att vare sig skada något levande eller röra upp slam som förstör bilderna.
Många dykare tror att de är perfekt avvägda. Så blir de distraherade av något. Exempelvis att ta en bild. Då börjar de sjunka. I själva verket var de lite för tungt avvägda. De behövde simma hela tiden för att hålla sig på samma nivå. Väldigt många är inte vana vid att vara perfekt avvägda. Då känns det nämligen som om man vore för lätt i vattnet och på väg att flyta upp. Den känslan är alldeles naturlig.
Neutral avvägning innebär konsten att hålla en instabil jämvikt. Man gör det genom att ändra lungvolymen så lite som möjligt för att hålla sig på konstant djup.
Träna på det! Välj ut en hållpunkt för blicken. Lägg dig platt på mage i vattnet. Håll dig i jämnhöjd med hållpunkten utan att röra en fena. Vänta tills du fått in känslan för det. Blunda en stund och fortsätt att sväva orörlig. Öppna ögonen då och då för att kolla.
Undersök hur länge du kan blunda utan att sjunka eller flyta upp. Måste du använda händerna för att klara det? Knäpp händerna på magen och lägg vristerna i kors. Lär dig sedan att göra samma övning med en kamera i händerna.
DIR-dykare har ett knep för den övningen. De hänger en spegel i vattnet. Sedan kan de beundra sin spegelbild medan de svävar perfekt stilla framför den. Verkar det som ett utslag av självgodhet? Visst – men det funkar för att fintrimma förmågan till avvägning.

Ovanliga vinklar
Åtskilliga erfarna dykare har förträfflig kontroll på avvägningen så länge de ligger horisontellt i vattnet. Ge dem en kamera och be dem ta en bild uppåt. Då måste de rulla över på sida och vrida sig lite för att hitta rätt vinkel. Plötsligt tappar de sin förmåga till avvägning. Erfarna undervattensfotografer brukar däremot kunna utföra sådana manövrer utan att ens fundera på saken.
Fotografer måste alltså klara avvägningen inte enbart när de ligger platt på mage i vattnet. Du måste kunna bibehålla avvägningen i vilket läge i vattnet som helst. Du kan behöva ta bilder: med överkroppen vriden åt ena sidan, liggande...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser