DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Workshop 1 – Gozo, Malta
Jonny Magnusson poserar snyggt i den Z-formade öppningen i Santa Marija Caves, Comino.

Workshop 1

Gozo, Malta

Text: Ingvar Eliasson. Bild: Ingvar Eliasson och Anders Larsson

Tidig eftermiddag, lördagen den 17 september, sammanstrålade ett förväntansfullt gäng på elva personer på flygplatsen på Malta, där vår förbokade transitbuss skulle ta oss vidare via landsväg och färja till systerön Gozo och den lilla staden Marsalforn på öns norra kust. Busschauffören fick en chock, när han såg vårt berg av väskor! Här var det inte fråga om ”travelling light”. 

►  Som tur var kunde han snabbt ringa in en extra bil, och vi kom smidigt fram till de två ’farm houses’ som skulle vara vårt högkvarter under den närmaste veckan. Husen låg högt uppe på kullarna ovanför Marsalforn, med vacker utsikt över landskapet, staden och havet. Bekvämt och fint boende med två egna swimmingpooler! I avtalet ingick två hyrbilar, som vi skulle disponera hela veckan, för att ta oss till och från dykcentret och för shoppingturer och egna utflykter. Bilarna blev överraskning två. Det var två gamla indiska “jeepar” av märket Maruti Gypsy, en synnerligen gammal, ”robust” konstruktion. Förutom förar- och passagerarsäte var det bara ett öppet flak med längsgående bänkar och galonpresenning som tak. Exotiskt, men inte så trafikmässigt ”up to date”. Men vi körde aldrig fortare än 50 km/h och bara upp och ned för backarna till centrum, så det var trots allt rätt OK.

Medelhavets saltkristaller
Nästa morgon var det incheckning på Calypso Diving Center där samma Tanja och Tom, som tog emot gänget 2012, fortfarande var kvar och nu tagit över ansvaret för driften. Dykningen på Gozo är i huvudsak landbaserad. Dykcentret har bussar som lastar både dykare och dykprylar, och kör en ut till dagens dykplatser. Det är erfarna guider med på varje dyk. Efter genomgång av dykplats och dykplan klättrar man ned till vattnet, ofta via en stig eller några trappor. Bra att känna till är, att du måste ha minst CMAS 2-stjärnigt certifikat eller motsvarande, för att få dyka självständigt på Malta. Har du bara enstjärnigt cert så måste du dyka med guide. Nu berörde detta bara en i vårt gäng, men det var inget vi visste i förväg. All dykning skedde med 12-liters stålflaskor med Nitrox och det var ordning och reda med märkta flaskor och mätning av syrehalt och tryck.

Dykcentret hade bra möjligheter att skölja både dykutrustning och kameror, men det blev en hel del saltkristaller under en heldag med Medelhavets salta vatten och gassande sol. Det var runt 27–28 grader i vattnet och ungefär samma i luften, perfekt för 5 mm våtdräkt utan huva. Vi hade sol större delen av veckan, litet regn de sista dagarna.

Blandat gäng
Veckan bjöd på mycket varierad dykning. Det var blåa hål, undervattensgrottor och tunnlar, ålgräsängar, sandbottnar och klippformationer, allt inramat av Medelhavets klara djupblå vatten! En dag hade vi bokat båttur till den mindre ön Comino, i sundet mellan Gozo och huvudön Malta, för att dyka på vraket P31. Det var i huvudsak lättsam dykning, inga stora djup och ingen ström att tala om. Det enda som kunde vara litet jobbigt var att gå i steniga backar med kamera och dykutrusting, men det gick att hantera.

Den stora behållningen var att vi var ett härligt och blandat gäng som hade roligt tillsammans, både vid bildgenomgångarna, på dyken, vid frukostarna i husen och vid middagarna som vi intog tillsammans på olika restauranger nere vid hamnen. Och den återkoppling jag fått...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Nattdyk i hamnen i Marsalforn, filmat med drönare. Video: Ingvar Eliasson
Nattdyk i hamnen i Marsalforn, filmat med drönare. Video: Ingvar Eliasson
Läs artikeln i DYK #Special Jan '23:

SOME images:
Workshop 1 – Gozo, Malta, Workshop 1 – Gozo, Malta
Jonny Magnusson poserar snyggt i den Z-formade öppningen i Santa Marija Caves, Comino.
, Workshop 1 – Gozo, Malta
Karin Johansson poserar i Santa Maria caves. Bilden är tagen med lång slutartid utan blixt
, Workshop 1 – Gozo, Malta
P31 var en minsvepare byggd i Tyskland. Hon såldes till den maltesiska regeringen 1992 för att användas som patrullbåt av Maltas väpnade styrkor. Hon rensades och sänktes avsiktligt för dykare år 2009 och ligger perfekt upprätt på en sandbotten med ett maximalt djup av endast ca 20 m. Detta gör P31 idealisk för övande fotografer och filmare!

Läs även