DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Foto Feedback #2
1 av 1

Foto Feedback

– #2

Av Martin Örnroth

Månadens bidrag kommer från Patric Wassberg som besökte Thailand i februari.

Månadens bidrag kommer från Patric Wassberg som besökte Thailand i februari. På vägen dit stannade han för att inhandla en Fujifilm Finepix F 810 med uv hus. Kameran användes flitigt både på land och under ytan, men när det gäller dykbilderna var han inte speciellt nöjd med resultatet. Den enda som var OK är bilden ovan på de två tioarmade bläckfiskarna.
Bilden var tagen med 1/60, f 8 och vitbalansen i autoläge. Djupet var bara 6 meter och därför hade Patric förväntat sig en bild med mindre blåstick.
Jag ser tre moment som skulle göra bilden mer attraktiv:
1. Bläckfiskar är mästrare på kamouflage och smälter väl in i bakgrunden. Försök att komma i ett sådant läge att de får en neutralare bakgrund än revet, ex den blå vattenrymden.
2. Använd en starkare blixt. Det skulle dels framhäva deras vackra färger men också underlätta försöket att frigöra bläckfiskarna från bakgrunden. Alternativet är att montera en vidvinkellins på uv-huset. Den skulle låta dig komma närmare så att blixten når fram, utan att kapa motivet.
3. Gaffla med vitbalansen. En digitalkamera är inte programmerad för att användas under ytan, där det mesta är blått, varför man måste hjälpa den lite extra på traven. När kameran ska försöka ställa en korrekt vitbalans i autoläge så söker den upp det ljusaste området i bilden, i det här fallet de ljusblåa partierna på korallen. Dessa tror nu kameran är vita och rangerar de andra färgerna därefter – bilden blir blå. Beroende på kameramodell, prova de olika fasta vitbalansinställningarna under ytan och se vilken som ger bäst resultat. Går det att förprogrammera inställningar? Ta då en avläsning på en svagt ljusblå T-shirt (innan dyket) och se om inte kameran lägger till lite mer rött i bilden.
Den som har en avancerad kamera som kan leverera bilder i RAW-format har mycket större chanser att få fram en korrekt färgbalanserad bild, trots det lite knepiga utgångsläget.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser