DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Historie  Historia
UV-fotografering – en tillbakablick
Jan Wernström poserar framför kameran. Det var svårt att komponera bilder utan sökare.

UV-fotografering

– en tillbakablick

Text: Torbjörn Gylleus

Det sägs att det första fotografiet under vattnet togs av engelsmannen William Thompson 1856. Thompson använde ett undervattenshus av trä och järn på ett stativ som sedan sänktes ner till 5,5 meters djup med hjälp av ett rep. Bilden, som hade en exponeringstid på 10 minuter, är dock inte mycket att hurra för, men det är ändå imponerande.

►  En som däremot lyckades bättre med sina bilder var den franske biologen Louis Marie-Auguste Boutan som 1893 började experimentera med fotografering under vattnet. Tillsammans med sin bror utvecklade han utrusning för undervattensfotografering, och hans bilder visades upp på en mässa i Paris år 1900.

Den första färgbilden under vattnet togs 1917 av den amerikanske biologen W. H. Longley. Motivet var korallrev i Florida, och Longley använda kraftiga magnesiumblixtar för att få fram färgerna på korallerna.

Förebilder
När sportdykningen introducerades på 1950-talet var det Hans Hass och Jacques Cousteau som var de stora förebilderna, både inom dykning och undervattensfotografering.

Hass, som var utbildad zoolog, började fridyka i medelhavet redan 1937. Året därpå lät han tillverka ett undervattenshus till en Robot II kamera, som han tog med sig på en resa till adriatiska havet. Där dök han ner till 20 meters djup med öppen hjälm med luftslang från ytan, vilken han också konstruerat själv. Det var svartvita undervattensbilder med enbart naturligt ljus, som senare publicerades i en bok.

1953 bygger företaget Rolleiflex det första serietillverkade undervattenshuset, kallat Rolleimarine, baserat på Hans Hass ritningar. Till huset kunde man använda en ny typ av blixt-kapslar som var fyllda med magnesium. Denna typ av blixtar användes för undervattensfoto ända in på 1970-talet.

Svenska pionjärer
1956 lanseras Jacques Cousteaus film “Den tysta världen” som belönades med Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Samma år reser ett gäng dykare från Västkustens dykarklubb ner till Röda havet med ombyggd kutter. Med på fartyget finns bland andra Åke Follin och Bengt Börjesson. Åke hade själv konstruerat både kamerahus och de dykapparater som deltagarna använde, förutom Börjesson som föredrog rebreather för att komma närmare djurlivet.

Så småningom kom de hem med mängder av stillbilder och film, men intresset från filmindustrin var svalt, eftersom ”Den tysta världen” nyligen haft premiär. Bengt valde därför att producera filmen själv och ”Expedition Röda havet” blev en stor succé.

Hemgjorda prylar
Att köpa UV-fotoutrustning var på den här tiden knappast något alternativ för amatördykare, och liksom västkustdykarna fick man i min pappas dykklubb, Stockholms sportdykarklubb, bygga det mesta själva på 1950- och början av 1960-talet.

Precis som Hans Hass använda man till att börja med en tysk Robot-kamera, och som tur var fanns det några i klubben som var duktiga på finmekanik. Det första undervattenshuset byggdes av en kastrull med en rund plexiglasskiva framtill. Den enda kontrollen var slutaren, så det gällde att ställa in bländare och slutartid rätt i förväg anpassat till ljusförhållandena för det aktuella dyket.

Det blev trots allt en del hyfsade bilder med tanke på omständigheterna.

1959 lanserades Calypso - världens...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #Special Okt 21:





SOME images:
UV-fotografering – en tillbakablick, UV-fotografering – en tillbakablick
Jan Wernström poserar framför kameran. Det var svårt att komponera bilder utan sökare.
, UV-fotografering – en tillbakablick
En tidig undervattensbild tagen av fransmannen Louis Marie-Auguste, Boutan 1893.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser