DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
Det är viktigt att i början träna uv-fotografering i en kontrollerad miljö där du har en chans att utvärdera dina bilder och lära dig av misstagen.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
Vidvinkellinsen gör det möjligt att fotografera stora motiv med skärpa, som den här enorma soppsköldpaddan i Röda havet.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
Uv-foto medför ofta att intresset för dykning tar ny fart och att gamla dykplatser som du tidigare ratat får en ny fägring genom kameraobjektivet.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
En känd fotograf sa en gång att om en bild inte är bra, gå närmare! Detta gäller i allra högsta grad för fotografering under ytan.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
O-ringar är viktiga saker! De skall vara hela, rena och infettade med ett tunt lager silikon. Hantera dem varsamt och kontrollera kontinuerligt att de är i perfekt kondition.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
Lär känna er display och glöm inte att alltid se på displayen i 90 graders vinkel. Rundvarande ljus kan spela ett spratt så lär dig också att hitta och tyda histogrammet.
Fotoskolan 1– Börja undervattensfotografera!
Det är till och från dykplatserna som de flesta kameraolyckorna sker, så se till att du förvarar kamera, linser och blixtar säkert under transporten.

Fotoskolan 1

– Börja undervattensfotografera!

Text & foto: Magnus Lundgren
Undervattensfotografering är kul och garanterat beroendeframkallande så vi måste varna er att ni börjar på egen risk. Era gamla dykplatser får nytt liv och ett nytt sug. Plötsligt kommer du på dig själv med att boka en resa till exotiska fotomotiv. Den här artikelserien i fyra utbildande delar avhandlar det mesta om UV-fotografering med en kompaktkamera. Upplägget vänder sig till er som funderar på att börja såväl som till er erfarna kameraanvändare. Häng med och trimma er kompakta UV-foto utrustning, er egen teknik och bli inspirerade.

Vad behöver man för utrustning och vad kan man välja bort? Den tekniken som ibland uppfattas som komplicerad kommer förhoppningsvis att bli begriplig. Dagens kompaktkameror erbjuder stora möjligheter och genom proffsens tips får även ni möjlighet att utvecklas snabbt och ta mycket bättre bilder. De fyra delarna som vi tagit fram kommer på enkel svenska att ge er tips och råd kring utrustningsval, fototeknik och ”att tänka bilder”.

Revolution
Som dykare har ni har säkert märkt av det. Den digitala revolutionen på kameramarknaden har även börjat dyka. UV-fotograferna blir fler och fler och intresset är växande. Idag har nästan alla resenärer en kamera med sig på en ”live aboard” båt i Röda havet. UV-foto är inte så kostsamt och därför möjligt för de flesta som har råd att resa. De flesta inser att fotograferandet tar dykningen vidare till en ny intressenivå.
Det är stora skillnader jämfört hur det var under den gamla ”onda” tiden med analog tunggumps fotografering. Först och främst är den digitala tekniken både billigare och på de flesta sätt bättre. Det innebär att fler har råd att köpa både kamera, undervattenshus och i bästa fall även ett externt blixtset.

Lär dig snabbt
Tack och lov slipper ni som läser gårdagens dyra Nikonos V:or, suddiga bilder och skrikiga överexponeringar. Dagens digitala teknik är så fantastiskt användarvänlig. Displayen fungerar som en stor inspirerande sökare vilket gör att vi kan komponera. Kameran kan till och med autofokusera själv vilket gör att bilderna har fokus på rätta stället. Vi har alltså lämnat Nikonos-tidens Cromagnon-nivå och gått vidare.
Vad som är ännu bättre är att bilden efter att den är tagen direkt presenteras på displayen för utvärdering. Den direkta återkopplingen gör att du kan utvecklas extremt snabbt som undervattensfotograf. Du har möjlighet att justera exponering, fokus och komposition på plats innan du lämnar ett unikt motiv. I efterhand finns allehanda information om inställningar i bildfilen för djupare ”afterdive” analys. Dagens teknik är god.

Säkerheten först
Även om det är lättare att fotografera digitalt så är det svårt att simma runt med en kamera och ”fokusera” på en uppgift utöver dykningen. Jag har sett åtskilliga ”erfarna” dykare som plötsligt faller offer för nybörjarproblem med sin flytkraft med en kamera i handen. Träning ger färdighet och det är bra med praktik innan man svävar över fragila korallrev.
Därför är det alltid bra att börja i en kontrollerad miljö, som till exempel en bassäng, första gången. Välj sedan förhållande och dykplatser så att ni får en chans att utvecklas i att dyka med en kamera och att lära er undervattensfotografera. Ju stabilare och bättre dykfärdigheter ni har desto bättre förutsättningar har ni att lyckas när ni tar bilder. Tänk på att alltid ha riggat kameran med en säkerhetslina så att ni när som helst kan släppa taget och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser