DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Ett skott i mörkret - Vad är blackwater diving?
Det bäcksvarta vattnet verkar vara överbefolkat med fotogena unga bläckfiskar. De är svåra att artbestämma, eftersom de är lika och kan ändra färgmönster.

Ett skott i mörkret

- Vad är blackwater diving?

Text & foto: Jesper Kjøller

Blackwater diving är en relativt ny disciplin inom undervattensfoto. Traditionellt brukar dykare mestadels undersöka rev och livsformer på botten och med jämna mellanrum spana ut i det blå, för att se om något stort pelagiskt eventuellt passerar förbi. Men under ett blackwater-dyk utforskar du i öppet hav på natten, där det mesta av jordens biomassa finns koncentrerad.

►  Att vara på en båt på ett svart hav en mörk natt kunde ha varit en fridfull upplevelse, men tystnaden störs av den avlägsna discomusiken från ett party någonstans vid kusten. De djupa bastonerna känns märkligt malplacerade i den svarta natten, men på Filippinerna missar de sällan chansen till en bra fiesta.
Besättningen på vår bangka förbereder utrustningen - en lina med en tyngd och en boj som det sitter starka lampor på. De arbetar metodiskt och det är uppenbart att de gjort detta tidigare. Vi lämnade resorten vid solnedgången för bara 20 minuter sedan, och nu när vi anlänt till Moalboal Bay har den tropiska natten lagt sig.
Besättningen kastar den färdiga riggen i det 500 meter djupa svarta havet, och vi väntar. Linan ska "grillas", som de kallar det. Genom att lämna riggen i vattnet under cirka 30 minuter innan vi hoppar i, ska ljuset hinna locka till sig de små krypen.
Ljusriggen fyller faktiskt tre funktioner. För det första lockar ljuset organismerna i det mörka havet. Men eftersom det redan bör finnas gott om plankton och fiskyngel i vattnet, och vi egentligen skulle kunna använda våra egna lampor, är det andra syftet att fungera som en referenspunkt under dyket - både för djup och orientering. Det tredje syftet är att göra det enkelt för båten att följa dykarna och linan som driver med strömmen. Eftersom dykarna flyter med samma hastighet märker de inte av strömmen.

Snöstorm
Efter att linan med lamporna på har "grillats" en halvtimme, närmar sig båten långsamt det lysande området kring bojen, som linan är fäst i. Vi hoppar i, och en i besättningen ger mig min kamera. Vattnet är varmt och behagligt med 30 grader, men jag blev rekommenderad att ta på en huva som skydd mot stickande hydroider som flyter runt. Jag är nästan för varm, så jag låter lite vatten rinna in i dräkten för att svalka mig. Efter OK-tecken och tumme nedåt glider vi ner längs linan.
Detta är min första erfarenhet av blackwater-foto, så jag vet inte riktigt vad man kan förvänta sig. Om du fruktar tanken på en nattdyk i ett svart hav, som skulle kunna få dig att se spöken framför dig, är nog blackwater-foto inget för dig. För min egen del har det mörka och varma vattnet en märkligt lugnande effekt, och jag känner mig genast bekväm.
Jag låter mina ögon anpassa sig till förhållandena och ser mig omkring för att utvärdera resultaten av "grillningen". Det enda jag ser är snö - massor av snö. De kraftfulla lamporna utmed linan skapar samma effekt som bilstrålkastare i en snöstorm, och jag är orolig för att jag inte kommer att få något annat än backscatter på mina bilder.
Då minns jag mitt första muck-dyk i Lembehsundet för många år sedan. Jag hade samma känsla av att befinna mig på fel ställe, så jag intalar mig själv att jag måste ha tålamod. Jag ser mig omkring för att orientera mig och simmar längre bort från ljuset. Det borde vara bättre att inte ligga för nära ljuskäglorna från riggen.
Efter några...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

FAKTA – THE VERTICAL MIGRATION
Varje natt sker en stor vertikal migration i alla hav runt om i världen. Denna massrörelse går från djupet till havets yta. De flesta livsformer på denna resa är så...

Fakta

FAKTA – KASAI VILLAGE DIVE RESORT
Moalboal på sydvästkusten av Cebu är perfekt beläget för blackwater diving med tillgång till djupt och näringsrikt vatten. Hos Kasai Village Dive Resort är man mycket...

Läs artikeln i DYK #53:

SOME images:
Ett skott i mörkret - Vad är blackwater diving?, Ett skott i mörkret - Vad är blackwater diving?
Det bäcksvarta vattnet verkar vara överbefolkat med fotogena unga bläckfiskar. De är svåra att artbestämma, eftersom de är lika och kan ändra färgmönster.
, Ett skott i mörkret - Vad är blackwater diving?
Det bäcksvarta vattnet verkar vara överbefolkat med fotogena unga bläckfiskar. De är svåra att artbestämma, eftersom de är lika och kan ändra färgmönster.
, Ett skott i mörkret - Vad är blackwater diving?
Papirnautilussen bygger sin tynde skal mens den går fra larvestadiet og udvikler sig til voksen, hvor den karakteristiske spralformede skal er fuldendt.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser