DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Frode Uhre

– i luft och vatten

Frode Uhre har besökt mer än 80 länder. Han har dykt i mer än hälften av dem. Merparten av hans undervattensbilder är tagna utanför Europa. Av hans hundratals rullar med bilder under vatten är bara två från hemlandet Danmark. Den ena var vid Danska Mästerskapen i undervattensfoto 2004. Han vann tävlingen...

Till vardags är den 44-årige Frode Kjems Uhre SAS-pilot och bosatt i Köpenhamn. Han köpte sin första undervattenskamera 1986. Det var en Nikonos V med 35 mm standardoptik och SB103-blixt. Han blev helfrälst. Nu känner han sig nästan naken om han dyker utan kamera. År 1995 investerade han i en Nikon F90 i Aquaticahölje med ett par Nikonos SB105-blixtar. Den var Frodes käraste ägodel ända tills systemet blev dränkt på Galapagos för några år sedan. Strax efteråt besökte han en dykmässa i Tokyo. Där fick han ett långt samtal med Toshi Kozawa som är chefskonstruktör på Nexus. Resultatet blev att Frode började importera undervattenshöljen från Nexus till Danmark.
Före varje dyk måste han välja optik på kameran. Frode fann ofta situationen frustrerande. Speciellt på ställen med bra motiv för både närbild och vidvinkel. Skulle han satsa på vidvinkel om valhajen kom förbi? Eller makrooptik för sjöhästen?
På ett dyk hade han fem mantor svävande runt sig – och makrogluggen monterad på kameran. Då beslöt han sig för att dyka med två kameror med varsin brännvidd. Han monterade sin gamla Nikonos med en UV-Nikkor 15 mm ovanpå Nexushöljet. Inuti satt en nyinköpt Nikon F100 med 105 mm makroobjektiv. Bägge kamerorna var anslutna till blixtarna via specialkablar. Senare har han även monterat dit en liten digital Sony videokamera. Den använder han mest när han dyker med sina två söner på 10 och 11 år.
I år har Frode bestämt sig för att pröva sina krafter på digital utrustning. Inte för att han tror att kvaliteten blir bättre. Mera för att få se resultatet omedelbart och därmed lära sig snabbare av sina misstag och bli en bättre fotograf. Han väntar med spänning på att Nexus ska leverera ett hölje till den nya Nikon D2X.
Bland Frodes favoritdykplatser är Papua Nya Guinea, Galapagos, Vancouver Island och Madagaskar. Han drömmer också om att snart ta med kameran under isen vid Antarktis.

Fler av Frodes bilder finns att se på www.frodeuhre.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser