DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Brothers Island i Röda Havet Kamera D70 i Sea&Sea-hölje Exponering 1/2 sekund bländare 32 på ISO 1400 Extraljus Fast ljus GreenForce-lampa Objektiv 60 mm Nikkor Kommentar Bilden är tagen sent på eftermiddagen i november månad. Då är det faktiskt ganska mörkt på skuggsidan av Brothers. Jag beslöt mig för att ta några närbilder med lång slutartid. Korallgrenen är fotograferad nerifrån och upp mot ytan.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Norsk Yrkesdykkerskole i Oslo Kamera D80 i Hugyfothölje Exponering 1/15 sekund bländare 4 på ISO 800 Extraljus Två Sea&Sea YS90 Objektiv 12-24 mm Nikkor inställt på 14 mm Kommentar Bilden togs i samband med en artikel om yrkesdykning. Jag har faktiskt precis samma utrustning som dykaren som spolar. På samma dag provade jag på med både hjälm, varmvattensdräkt och dykarklocka för första gången. Jag är faktiskt ganska stolt över att jag hade överskottskapacitet att dessutom ta bilder.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Saltstraumen i Norge Kamera D80 i Hugyfothölje Exponering 1/125 sekund bländare 3,6 på ISO 400 Extraljus Två Sea&Sea YS90 Objektiv 105 mm Nikkor Kommentar Jag älskar att finna motivutsnitt i kaos. Alltså att hitta små motiv i ett stort virrvarr. Det gäller bara att ha ögonen öppna och gå nära. Då är möjligheterna oändliga. Och det är kul att få fram knallfärger.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Allinge vid Bornholm i mitten av 90-talet Kamera Nikonos V Exponering Förmodligen 1/30 sekund bländare 8 film ISO 100 Extraljus Inget Objektiv 20 mm Nikonos Kommentar Bornholm var mitt favoritdykmål under en rad av år. Jag hade alltid kameran med mig. Bilden togs en tidig morgon vid rökeriet på Allinge. Jag hade simmat genom det lugna klara vattnet och vände mig om. Då såg jag den här synen. Fantastiskt.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Brothers i Egypten Kamera D70 i Sea&Seahölje Exponering 1/30 sekund bländare 32 på ISO 1600 Extraljus Två Sea&Sea YS90 Objektiv 60 mm Nikkor Kommentar Jag avskyr att medge det – men det här var ett turskott. Det fanns hundratals av de här fiskarna. Jag gav upp försöken att komma nära dem. I stället sträckte jag ut kameran på rak arm och plåtade på måfå. Blixten gjorde att motivet återges helt skarpt.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Kristiansand i slutet av 90-talet Kamera Nikonos V Exponering 1600 ASA Ilford svartvit diafilm Extraljus Nikonos 105B eller B105 Objektiv 12 mm Kommentar Jag älskar den här bilden. Det svåraste var faktiskt att dirigera modellen på plats. Han var tysk. Vi lyckades inte prata ihop oss ordentligt före dyket om hur han skulle reagera på mina handsignaler. Ett bra bevis på att en välplacerad dykare i bilden alltid gör kompositionen bättre.
Lars Kirkegaard – digital pionjär
Plats Brothers Island i Egypten Kamera D70 i Sea&Seahölje Exponering 1/125 sekund bländare 5,6 på ISO 200 Extraljus Två Sea&Sea YS90 Objektiv 10,5 mm Nikkor Kommentar Efter ett långt tekniskt dyk låg jag en och en halv timme på dekompression. På ett korallrev vid Brothers gör det inte så mycket. Vi hann med att simma hela vägen runt Little Brother. Den här sköldpaddan följde med oss nästan hela vägen.

Lars Kirkegaard

– digital pionjär

År 1991 gick Lars till banken och lånade en mindre förmögenhet till en Nikonos V undervattenskamera plus vidvinkelobjektiv och blixt. Då hade han redan gått i lära som reklamfotograf i ett par år. Stick i stäv mot allt förnuft köpte han den bästa kameran på marknaden utan särskild erfarenhet av undervattensfotografering. Men han litade på sin kunnighet som fotograf. Han ansåg att det inte skulle dröja innan han även bemästrade konsten under vatten.
”Vid början av 90-talet var det inte många som visste något om undervattensfoto. Jag var också förberedd på att lära mig det mesta själv. Varför inte? Jag hade ju redan hela tekniken i ryggraden. Jag hade undervisat i fotografering på olika yrkesgymnasier i flera år. Men där misstog jag mig!” minns Lars.
Först många år senare fick han jobb som turistfotograf på Stora Barriärrevet i Australien. Då var han fullärd fotograf. Han tog två rullar film per dag. Där hittade han slutligen formen. Han arbetade där i ett halvår. Sedan reste han vidare runt världen och lärde ut dykning och fotografering.
Nu många år senare har hans erfarenhet ökat. Senare utbildade Lars sig till reprotekniker med specialisering på grafisk teknik och ekonomi. Under 6 år var han administrativ ledare för DYK. Då var han med om att införa digitala bilder i tidskriften. Han var en av de första digitala undervattensfotograferna i Skandinavien. Lars har varit domare i många fototävlingar. Han tog initiativet till fototävlingen på Copenhagen Diveshow. Idag är han delägare i dykresebyrån Sea Safaris och har därför tillfälle att fotografera på många ställen i världen. Dessutom undervisar han nyblivna och erfarna undervattensfotografer. Samtidigt har han ett par nordiska agenturer på kamerahöljen, filter och videohöljen. Favoritfotoställena är Norge och Röda Havet.
”Undervattensvideo har blivit min nya stora passion. Kanske kommer man i framtiden att se mig lika ofta med en videokamera som med ett stillbildshölje” avslutar Lars.
Lars fotograferar med Nikon D80 i Hugyfothölje och objektiven 10,5 mm, 12-24 mm och 105 mm, ibland med extra närbildslins. Armsystemet är Ultralight. Han använder ofta sin GreenForce-lampa för att lysa upp bra närbildsmotiv. Se mera på www.fotografit.dk

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser