DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Video  Video
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Filmaren Mikael Hådell i klassisk fallskärmsposition under en tagning av tigerhaj runt Bahamas. Både filmare och UV-hus perfekt avvägda redo att skjuta stabila tagningar.
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Oftast får man en en helt annan närvaro i bilden när kameran kommer ner i ögonnivå med motivet. Här använder videografen en extern monitor som gör det hela lättare, plus att hon tar försiktigt stöd med knäna mot sandbotten.
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Komposition är oftast det som ger en film en proffsig känsla. Här ett klassiskt exempel hur man använder förgrund och bakgrund i kombination med tredjedelsregeln..
Videoskolan del 2 – berätta med bilder
Närbilder är viktiga pusselbitar för att skapa en slags intimitet med motivet och att variera bildspråket. Men tänk på att variera vinklarna så att det inte blir för statiskt och tråkigt för tittaren.

Videoskolan del 2

– berätta med bilder

Text & foto Magnus Lundgren
Att filma är enkelt men att fotografera, det är svårt. Denna missuppfattning är en utbredd, nästan vedertagen, ”fälla” för den filmande dykaren. Det är i själva verket inte alls så. Det som är lätt är att trycka på ”record” och få en bra kvalitet på filmupptagningen men det som är svårt är att göra en sevärd film. Här ger vi dig en guide hur du skapar din story, förbättrar filmteknik men också vilka tagningar du skall ha med dig hem för att kunna göra en sevärd film. Att filma hamnar utan tvekan under spelet Othellos gamla slogan – ”A minute to learn, a lifetime to master”!

Så sitter du där, lite väl solbränd, framför datorn i redigeringsstolen efter en vecka i Röda havet. Ett villkorslöst, osminkat faktum rullas upp. De filmsekvenser du har där är just de filmsekvenser du har att jobba med. Varken mer eller mindre. Så förutom att ha koll på din filmteknik på plats så är det oftast en stor fördel att ha en generell story klar innan. Det går då att planera dina filmsekvenser så du har täckning när du kommer hem. Vilka tagningar, övergångar, utsnitt och vinklar behöver du? Det är en konst att filma rätta klippen för att bygga din historia. Nu får du de tips du behöver för att vara rustad inför nästa filmresa.

Storytelling
Att titta på vackra bilder som klippts ihop från dykresan kan fascinera din publik i maximalt 2-3 minuter, knappt det. Sedan tröttnar hjärnan även på de vackra bilderna. Genom att skapa en så kallad röd tråd, ett förlopp, så börjar tittaren medvetet eller omedvetet att leva sig in i handlingen, engagera sig, fundera på vad som ska hända nu och försöka ”lista ut” slutet. En röd tråd, en historia, behöver inte innebära att man följer knölvalarnas tusenmila resa från Antarktis till parningsplatserna utanför Tonga. Det räcker gott med utflykten till det lokala vattenhålet.
Ett sätt att få igång en handling är att uppfinna ett ”tema”. Det kan vara en stämning, en färg, en form eller ett manér. Det hela kan vara så enkelt som till exempel ”Bubblor”. Först ser man hur det äts frukost och kokar (bubblar) i kaffemaskinen. Sedan vidare till dykplatsen där ni riggar upp. En närbild på en av klubbkompisarna som tuggar tuggummi och blåser upp en bubbla som spricker. Precis när bubblan smäller så klipper man vidare till plasket (smällen) som uppstår när någon hoppar i vattnet omgiven av bubblor. Under dyket lär det inte vara svårt att variera temat bubblor och så avslutar du med bilder uppe på land eller i båten där man kanske grillar och skålar vid elden med skummade öl (eller annan alkoholfri men skummande dryck).

Den röda tråden
Alla filmer har samma anatomi, som enkelt kan beskrivas med en början som skall fånga vårt intresse, en kropp som utvecklar temat och bygger historien samt ett tydligt slut. Mer dramaturgi blir det i nästa nummer (Videoskolan del 3) när det är dags att klippa i filmen. Men det är viktigt att känna till att det trots allt är samma byggstenar (början, mitt, slut) i en film som handlar om dykutflykten till Vättern som i en produktion av BBC om Sydafrikas ”Sardine run”. Så bestäm dig för din röda tråd, din story och försök sedan hålla dig till den.
Just innan ett filmdyk handlar det mest om att involvera din parkamrat och/eller dykguide i ditt filmande. Det kan vara så enkelt som att man för en diskussion om vad man kan förvänta sig under dyket och vilka sekvenser som finns på önskelistan. Bottentiden är ju värd sin vikt i guld så det handlar om att minimera missförstånd och maximera det kreativa...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Läckage!
Det är med smärta i hjärtat jag måste meddela att 99 % av alla kamerahus syndafloder kan härledas tillbaka till användaren själv. Alla UV-hus har o-ringar och det är dessa o-ringarna,...

Fakta

Inför första dyket!
Har du precis köpt ett nytt UV-hus eller är det första dyket på flera år? Här finns det inga genvägar. Läs manualen till ditt UV-hus. Sätt ihop grejerna med någon som kan...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser