DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Göteborg

- dykning på framsidan

Text: Frederik Isakson - Foto: Alex Dawson

Vi har provat dykningen på Sveriges framsida – Göteborg. Till vår hjälp hade vi två dykcenter som tog oss med till sina bästa dykplatser både söder och norr om hamninloppet. Efter ett par dagar visade det sig att det mesta av det bästa gick att finna i trakterna av Trubaduren.

När vi närmar oss Göteborg och Hönö vandrarhem där vi ska bo under några dagar blåser det ordentligt. Det enda positiva med det är att det gråa molntäcke som på vägen ner från Stockholm täckte himmelen löser upp sig mer och mer när vi närmar oss Hönö. Den starka vinden är dock bekymrande. Kommer vi överhuvudtaget att kunna ta oss ut? Vi spanar ut mot Vinga från en klippa och det ser inte lovande ut. Skam den som ger sig. Detta är inte vårt första försök. Vi har varit här med målet att dyka på fyren Trubaduren förut och misslyckats. Kanske står oss vädrets makter bi denna gång?

God mat Vandrarhemmet som vi skall bo på och som tillhör Hönö hotell ligger centralt nere i hamnen och standarden är mycket god. Pizzeria finns i huset och en thairestaurang ligger lite längre bort i hamnen. De gör helt fantastisk thaimat till ett mycket överkomligt pris. Egentligen är det ingen restaurang utan man beställer i en lucka och hämtar femton minuter senare. Den är värd en omväg.
Vi bestämmer oss för att ta ett sent kvällsdyk i solens sista strålar. Det blåser för mycket för att dyka på Hönös utsida, där de bästa dykmöjligheterna finns, så vi bestämmer oss för att försöka bortom färjeläget i en vik. Det är skönt att komma i vattnet men ur alla andra synvinklar är det inget bra dyk. Sikten är bedrövlig. Vinden och en tidigare muddring har gjort så att allt är täckt av ett lager smuts. Vi njuter ändå av att befinna oss under ytan och att trimma in dykutrustningen inför morgonens dyk. Medan Alex försöker ta någon bild i dyningen ligger jag och detaljstuderar hur en maskeringskrabba tar sig fram över fingertarens blad.
norra skärgården Hönö är en vacker ö i Göteborgs norra skärgård och är kanske mest känd för sin Hönökaka. Till frukost lyckas, vi i den lokala matvarubutiken, hitta nybakt Hönökaka. Brödet har bildat imma på plastpåsen och kakan är fortfarande varm från ugnen. Smöret smälter när vi brer våra mackor.
Efter en stadig frukost beger vi oss ner till det lokala dykcentret: Äventyr och Tång, som ligger nästan längst ut i hamnen, Hönö Klova hamn som den heter. Dykcentret består av en liten butik och ett större rum med en soffa och kartor över området. Där hänger också beskrivningar över ett stort antal av de dyk man kan göra i området. I direkt anslutning till det stora rummet finns två enklare rum med våningssängar för uthyrning. Jhermy Olausson, som äger centret, fyller våra flaskor och vi pratar lite om möjligheterna.
– Som det ser ut nu blir det nog lite skumpigt men vi tar den lilla båten ut, det ska nog gå bra.
Centret äger två båtar, dels den stora Cyklop som har glasfönster i kölen men som är alldeles för stor för oss få dykare som är på centret så tidigt på säsongen. Utöver den har centret även en långsträckt, öppen, aluminium båt med en stor utombordare på. Det är den vi skall ta ut till Trubaduren.
Visa från tidigare...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser