DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Håkan Johansson

– med foto som passion och yrke

Intresset för fotografering väcktes hos Håkan Johansson redan i 12-års åldern, då kompisarna i Fältbiologerna började fotografera fåglar. Han fick sommarjobb i en fotoaffär när han var 14 och intresset bara växte.

Den första undervattenskameran, en Nikonos III, inköptes i slutet på 70-talet när dykcertifikatet var färskt. Pengarna räckte inte till en blixt då det var massor av dykprylar som måste till så bilderna från den första dykresan utomlands, Grekland, hade minst sagt blåstick.
Idag är Håkan Johansson 46 år och bosatt utanför Ängelholm i nordvästra Skåne och det är många UV-blixtar som har haft plats i hans fotoväskor. Han arbetar fortfarande med fotografering i många former inte bara UV-foto.
På land så används idag Nikon D200 och D2x, Nikons potenta digitala kameror. Men för UV-bruk är det fortfarande analogt, i form av ett par Nikonos RS hus med 13mm, 20-35mm samt 50 mm Macro. Favoritblixtarna är Subtronic Mega Color med armsystem från ULCS. 
Lite av hans specialitet är vrakfotografering och vrakdykning har blivit något av en passion. Han har dykt och fotograferat allt från jungfruliga vrak i Östersjön till vrak som Andrea Doria utanför New York. Dock sitter ju det biologiska intresset kvar i ryggraden så fotograferingen spänner genom allt som har med dykning att göra.
Trots många dykresor runt vårt klot så tycker Håkan att ett av världens bästa dykländer är Norge, ”där finns allt”. Kvar på önskelistan står Kaliforniens kelpskogar vad det gäller naturdyk och Blücher i Oslofjorden när man pratar om vrak.
Håkans bilder finns publicerade i tidskrifter och böcker världen över.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser