DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Henrik Harmsen

– visar att kompaktkameror kan

Henriks dykäventyr började 1997. Då öppnade han ett diskotek i Sharm el Sheikh i Egypten. Efter 100 dyk började han ta bilder med en amatörkamera. Snart var han helt fascinerad av att fotografera under vatten.

 Henrik Harmsen utbildade sig ursprungligen till trädgårdsmästare men han har inte jobbat i det yrket sedan han tog emot sitt gesällbrev. I stället gick han in i restaurangbranschen. Där arbetade han för Danmarks största diskotekskoncern. I tio år ha hjälpte till med att starta tre olika diskotek. Då samlade han mod och öppnade eget. Sedan dess har han haft många diskotek över hela Danmark.
Nu ägnar han minst en månad per år åt att resa och samla bilder till sina album. Hittills har det blivit undervattensbilder från bland annat Sulawesi, Borneo, Australien, Frankrike, Cypern, Egypten och Bali. Nästa färd går till Röda Havet. En längre resa till Tobago och Sydamerika i mars 2007 ligger i planeringsstadiet.
”Varje hörn av världen har sina goda sidor” säger Henrik. ”Enligt min åsikt har jag tagit mina maffigaste bilder på Sulawesi och Borneo. Största upplevelsen var mötet med närgångna och hotfulla hajar i Egypten. På andra plats kommer dyken med lekfulla sälar i Melbourneviken ” berättar han. ”Varje gång jag tar en bild tänker jag noga på ljus, kameravinkel och bakgrund. Varje gång jag har tagit en rad bilder på ett dyk granskar jag dem noga före nästa dyk. På det sättet kan jag hela tiden utvecklas och lära mig av felen” avslutar Henrik Harmsen.

Henrik använder en Olympus 5060 och en Olympus 7070. Den senare är ombyggd för att passa i undervattenshöljet Tetra 5060 från Light & Motion. Höljet är utrustat med tillsatser för närbild och vidvinkel. Blixten han kör med är YS-90DX från Sea&Sea. Henrik anser att den utrustningen har flera fördelar. Den är enkel att hantera i vattnet. Och han behöver inte nödvändigt använda bägge händerna.

Se fler av Henriks bilder på:
www.paparazzidiver.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser