DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Ingvar Eliasson

– den dykande doktorn

– Det ger mig en känsla av stor lycka att ta bilder under vattnet, säger Ingvar Eliasson. Ljuset silar ned genom vattenpelaren och filtreras till den inre rymdens palett. På djupet frammanar jag en tillfällig värld, när blixtarna bränner av sitt ljus under ett överhäng under en tiotusendels sekund och förvandlar ett gråblått töcken till en färgexplosion som fram tills detta ögonblick varit en väl förborgad hemlighet!

Stämning, närvarokänsla, dramatik och blick för det sköna i det enkla är nyckelingredienser i Ingvar Eliassons bilder. Att bildskapandet skulle finna vägen ned under ytan stod kanske inte helt klart från början, men redan som 13-åring skaffade Ingvar både sin första systemkamera och sin första dykarutbildning. Det var 1970.
Idag, vid 49 års ålder, har Ingvar hunnit med några hundra kameradyk i olika delar av världen. Men den stora utmaningen är vraken i Östersjön och det marina livet runt den svenska kusten. Han bor i Kalmar där han är aktiv i Dykarklubben Kalmarsund och dyker mycket i vattnen kring Öland med många välbevarade vrak. Ingvar ser det som ett viktigt mål med fotograferandet är att bilderna kommer till glädje och nytta. Han har ställt ut bilder på mässor och gallerier men också på vårdcentraler, sjukhus och en frisörsalong. Han har även hamnat på prispallen i flera tävlingar.
Även kunskaperna om UV-fotografi, inte minst de nya möjligheterna som den digitala tekniken ger, vill Ingvar vara med och sprida, och har planer på flera olika utbildningsaktiviteter framöver, både i form av workshops och artiklar.
 – Det är skönt att ha foto som hobby och inte som födkrok, det gör att jag kan jobba idéellt när det passar och kommersiellt när tillfälle bjuds, menar Ingvar och fortsätter. Det viktigaste är att så många som möjligt får så roligt som möjligt, både de som tittar på bilderna och de som tar nya, egna bilder! Själv har jag många trevliga och kunniga UV-fotografer att tacka för att jag kan det jag kan idag, Anders Salesjö, Andreas Voeltz, Lars Kirchhoff och Alex Mustard, för att nämna några av de viktigaste. Kunskaperna om UV-fotografi har Ingvar varit med och spridit, och han har även planer på flera olika utbildningsaktiviteter framöver, både i form av workshops och artiklar.

Aktuell utrustning:
Nikon D100, Seacam Silver UV-hus, Vinkelsökare, Makroport + Fisheye port, Nikon AF 10.5mm / 2.8 D ED DX Fisheye, Nikkor AF-S DX 17-55 f2.8 ED IF, Nikkor 105mm Micro f/2.8 AIS, Subtronic MEGA Color (2 st), Sea & Sea YS-90DX Duo (2 st), Armar från Ultralight Control Systems, Magic Filter.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser