DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Portfolio  Portfolio
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Död mans hand Plats Grebbestad Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 50/2,5 Macro Exponering f8, 1/60, ISO 100, autofokus Blixt 1 st Subtronic Mega Color Kommentar: Dykningen runt Grebbestad är väldigt bra och chansen att se stora grupper med död mans hand är stor. Här ville jag skapa en myskänsla och bra närhet med starka färger.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Havskatt Plats Fossen, Gullmarsfjorden Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 100/2,8 USM Macro Exponering f16, 1/125, ISO 200, autofokus Blixt 1 st Ikelite DS51 Kommentar: Jag hade tur som fick se detta jätteexemplar som låg ganska långt in i en skreva. Jag fick trycka in blixten i skrevan för att kunna ljussätta, och jag tycker resultatet blev jättelyckat. Observera skuggorna på väggen bakom katten. Kommentar Jeg var heldig at få øje på dette kæmpeeksemplar, som lå et godt stykke inde i en sprække. Jeg måtte proppe blitzen ind i sprækken for at kunne belyse, og jeg synes, resultatet blev vellykket. Læg mærke til skyggerne på væggen bag katten.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Anemon Plats Hällebäck, Gullmarsfjorden Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 100/2,8 USM Macro + Kenko DG Pro 300 2x Exponering f11, 1/200, ISO 200, manuell fokus Blixt 1 st Subtronic Mega Color, 1 st Subtronic Maxi Kommentar Denna anemon upptäckte jag av en slump och den låg perfekt till för att fota med manuell fokus. Här ville jag skapa ett intressant och abstrakt motiv av en ganska vanlig anemon.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Pigghaj Plats Stavanger, Norge Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 15/2,8 Fisheye Exponering f8, 1/80, ISO 125, autofokus Blixt 2 st Subtronic Pro160 Kommentar Att man ska se pigghaj när man dyker känns ganska avlägset, så jag blev helt exalterad när denna dök upp mitt framför mig. Jag fick några fina bilder, men just denna bild ger en bra närhet till betraktaren.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Havsros och eka Plats Stavanger, Norge Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 15/2,8 Fisheye Exponering f8, 1/100, ISO 125, autofokus Blixt 2 st Subtronic Pro160 Kommentar: Inne i de norska fjordarna finns det mängder av havsrosor och de är alltid tacksamma att fotografera. Just denna satt på bara 5 meters djup och blev en perfekt förgrund för ekan.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Bägarkorall Plats Skår, Gullmarsfjorden Kamera Nikon D70s i Ikelite-hus Objektiv Nikon 105VR Exponering f22, 1/160, ISO 200, autofokus Blixt 2 st Ikelite DS125 Kommentar: Bägarkoraller är något man ofta simmar förbi utan att ge någon uppmärksamhet, men det är när man kommer riktigt nära som man ser vilka vackra mönster och färger de har.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Motiv Frafjordvraket Plats Stavanger, Norge Kamera Canon 5D i Aquatica-hus Objektiv Canon EF 15/2,8 Fisheye Exponering f8, 1/20, ISO 200, autofokus Blixt 2 st Subtronic Pro160 Kommentar Detta vrak hittades ganska nyligen av dykare i Stavanger och ingen vet dess historia, därför kallas det bara Frafjordvraket. Vraket är delat på mitten, aktern ligger på 36m och fören på 18m. Bilden är tagen med fören i bakgrunden.
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat
Marco Pennbrant – tävlar med glimten i ögat

Marco Pennbrant

– tävlar med glimten i ögat

Det var i samband med sommarloven på Tjörn och snorkling som intresset för havet började. Som liten grabb var det spännande att utforska livet under ytan, att leta krabbor och titta på fiskar.

Suget efter att möta växter och djurliv och studera dem närmare stillades först vid 18 års ålder när Marco fick sitt OW-certifikat. Sedan var han fast.
Efter närmare 16 års dykning och många erfarenheter senare började intresset svalna och det var dags att anta nya utmaningar under ytan.  Efter några trevande försök med UV-fotografering hade han hittat den utmaning han sökt och den stora jakten på motiv hade börjat.
– För att lära mig grunderna började jag med att försöka återskapa bilder som mer erfarna fotografer tagit och detta var en nyttig lärotid. Det är viktigt som nybörjare att ha tålamod och inte ha för stora förväntningar.
Idag är Marco Pennbrant 39 år och bosatt i centrala Göteborg. Till vardags arbetar han som konstruktör inom fordonsindustrin, och använder mycket av sin lediga tid till dykning och fotografering.  
Kameran följer alltid med under ytan och makrofotografering är en favorit.
– Jag har som mål att utveckla min fotografering mer åt det konstnärliga hållet och kombinera färg och form, speciellt i nordiska vatten eftersom många icke-dykare tror att nordiska vatten är helt färglösa och döda.
2009 deltog Marco i SM i UV-foto för första gången och hamnade totalt på 7:e plats och tog brons i makro-klassen. Han deltog även i NM 2009 och hamnade på en 14:e plats.
– Tävlingar är ett trevligt sätt att träffa likasinnade och se vilken nivå man står på som fotograf, men det är inget jag tar på för stort allvar. Men givetvis vill man prestera så bra som möjligt om man är med.
På Marcos önskelista över framtida resmål är det British Columbia i Kanada och Nordnorge som står högst upp. Två resmål som inte bara är en dyksemester utan även har en unik och storslagen natur på land.
Fler av Marcos bilder finner ni på:
www.pennbrantphoto.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser