DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Mola Mola Plats Nusa Penida, Bali, Indonesien Utrustning Nikon D80, Nikkor 12-24mm och naturligt ljus. Exponering 1/80sek, f 6.3, iso 100 Kommentar Mitt första möte med en Mola Mola var en enastående upplevelse. Fisken var mycket större än vad jag kunde drömma om, ca 2.5m från fena till fena. Bilden är tagen på 30m djup utan blixt, och strömmen var väldigt stark.
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Coleman shrimps Plats Tulamben, Bali, Indonesien Utrustning Nikon D80, Nikkor 60mm och dubbla Sea&Sea 110ys blixtar. Exponering 1/160sek, f 22, iso 100 Kommentar Herr och Fru Coleman shrimp hittade jag på en färgglad sjöborre som fanns på den svarta lava sanden. Bilden är ett exempel på vad man kan hitta av spännande markoliv.
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Havskatt Plats Saltstrømmen, Norge Utrustning Nikon D80, Nikkor 60mm och dubbla Sea&Sea 110ys blixtar. Exponering 1/160sek, f 9, iso 100 Kommentar Salstrømmen, värdens starkaste tidvattenström, har ett fascinerande undervattensliv. Det är vanligt att se många stora havskatter och annan fisk, tillsammans med miljoner anemoner. Den här stora havskatten smaskade på en sjöborre.
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Ledsen Fisk Plats Tulamben, Bali, Indonesien Utrustning Nikon D80, Nikkor 60mm och dubbla Sea&Sea 110ys blixtar. Exponering 1/160sek, f 22, iso 200 Kommentar Bilden är en av mina fiskfavoriter, tagen på ca 10 m djup. Tycker fisken ser lite ledsen ut. Bilden vann Dykkesidens fototävling i januari 2009.
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Mantis shrimp Plats Lembeh Strait, Sulawesi, Indonesien Utrustning Nikon D80, Nikkor 60mm och dubbla Sea&Sea 110ys blixtar. Exponering 1/60sek, f 18, iso 100 Kommentar Jag hade turen att se en mantis shrimp med ägg som var ute på sanden en kort stund, innan den försvann ner i sin håla. Bilden vann silver i Asia Diver Magasin fototävling 2007 i klassen Macro behaviour.
Annika Persson – prisbelönt makrofotograf
Motiv Nudibranch Plats Komodo, Indonesien Utrustning Nikon D80, Nikkor 105mm och dubbla Sea&Sea 110ys blixtar. Exponering 1/160sek, f 25, iso 100 Kommentar Jag är väldigt fascinerad av alla vackra nakensnäckor som finns, både deras färger, mönster och beteende.

Annika Persson

– prisbelönt makrofotograf

Det var när Annika skulle göra sin första resa till Indonesien, som hon kände behovet av att dokumentera livet under ytan. Året var 2004 och det blev en Olympus 5060 som visade sig ge mycket fotoglädje. Senare, efter en fotokurs med Magnus Lundgren, var Annika helt övertygad om att undervattensfotografering var något hon ville syssla med. Idag fotograferar Annika med en Nikon D80.
Annika (35) började dyka 1994 och med mer än 1 500 dyk i loggboken, så har det blivit många fina upplevelser och fotomöjlighter. Indonesien och Filippinerna är två klara favoriter. Men också många dykupplevelser i Australien där Annika bodde under tre år då hon studerade geografi.  
Annika är svensk, men bosatt i Norge sedan 10 år. Hon är säker på att det är den fantastiska norska dykningen som håller henne kvar i Norge. Det är inte många som har möjligehten att resa en halvtimme hemmifrån och få fotografera en söt rödfäckig haj, som exempel.
Till vardags arbetar Annika som kartograf, men är också en aktiv dykinstruktör med kurser på helger och kväller hos Dykkersport i Oslo. Det tar mycket tid, men är inspirerande att kunna lära andra dyka.  
Mest stolt är Annika över sin silverplacering i makroklassen i Svenska Mästerskapen i uv-foto 2008. Som debutant gav det mersmak till att fotografera. Annika använder makrolinsen mest, men har också som mål att kunna fånga inspirerande vidvinkelbilder av undervattensmiljön, och då speciellt i Oslofjorden. Hon har också länge drömt om att fånga en bra bild av en revhaj.  
Annika avslutar med att berätta, att lika betydelsefull som kameran är för henne, är de dykvänner, både i Sverige och Norge, som inspirerat och stöttat hennes utveckling som undervattensfotograf.
Flera av Annikas bilder hittar ni på
www.dykAnnika.com

Utrustning
Nikon D80 med undervattenshus från Sea&sea.
Sea&Sea YS110 blixtar
Vidvinkellins 10,5 mm
Zoomlins 12-24 mm
Makrolinser 60 mm, 150 mm

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser