DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
DSV-munstycket med HUD monterad. Med det stora handtaget stänger man munstycket så det inte tränger in vatten i loopen när man tar ut munstycket.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
Datorns display ger massor av viktig information. Den färgrika OLED-skärmen är lätt att avläsa i alla ljusförhållanden.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
Dave Thompson i Röda Havet med den nyss CE-märkta JJ-CCR. Han har varit konsult under utvecklingen av enheten, som annars är en rent dansk produkt.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
Genom att lyfta på den centrala enheten får man tillgång till skrubbern som rymmer 2,3 kilo sofnolime. Det är här koldioxiden tvättas bort ur utandningsluften.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
JJ-CCR sedd uppifrån med dator från Shearwater. Lägg märke till bärhandtaget som gör det lättare att flytta maskinen på land eller hiva ombord den på en båt.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
HUDen består av tre lysdioder som med olika kombinationer av färger och blinkningar informerar dykaren om maskinens aktuella status.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
Maskinen levereras med vinge och remställ som är lätt att justera. D-ringarna är viktiga då en CCR alltid används med separat bailoutflaska, så att dykaren kan byta till öppet system om det uppstår ett fel.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
Med oxygenkontrollen kan man själv fylla på oxygen i loopen om man vil styra maskinen helt manuellt.
JJ-CCR - Rebreatherens rolex?
En ADV (Automatic Dilluent Valve) förhindrar att lungorna kollapsar geneom att se till att det finns en konstant minimivolym i loopen. Utan den måste man själv fylla på gas vid nedstigning.

JJ-CCR

- Rebreatherens rolex?

Text och foto John Bantin

Danska utrustningstillverkare med internationella framgångar är sällsynta. Men sedan JJ-CCR kom ut på marknaden för några år sedan har den danskbyggda rebreathern fått många anhängare över hela världen. Och nu, efter att enheten fått den eftertraktade CE-märkningen, är det till att etablera sig som en seriös konkurrent till de vanligaste enheterna från USA och England.

Jag har känt Dave Thompson från när han för cirka 20 år sedan gjorde sin egen rebreather. Martin Parker från AP Valves, som bland annat tillverkar Buddy BCDn provade Daves rebreather och bestämde att han också ville ha en, så han byggde en bättre version av Daves idé och det resulterade i Inspiration Classic, den första riktigt tillgängliga helslutna rebreathern (CCR) på marknaden.

Samtidigt fokuserade Dave mer på att utbilda CCR-dykare och instruktörer och fick därmed samlat en hel del praktisk erfarenhet av rebreatherdesign.

Då två ivriga danska dykare, instruktören Jan Jørgensen och ingenjören Jan Pedersen, bestämde sig för att bygga sina egna rebreathers från grunden sökte de råd hos Dave. Resultatet blev snart känt som JJ-CCR och 2011 fick de äntligen sin CE-märkning vilket betyder att det är ett bra tillfälle att testa den.

Jan Pedersen gjorde först och främst en CCR till sig själv. Därför är den utformad med hög standard istället för ett lågt pris, vilket garanterar hög kvalitet men också ett pris i den övre prisklassen.

Jag hade förmånen att åka på en liveaboardtur i Röda havet tillsammans med Dave ombord på M/V Mistral för att bekanta mig med JJ-CCR och för att kunna skriva detta test. Mistral har den tekniska support som en CCR-dykare behöver. Naturligtvis var jag tvungen att genomföra de nödvändiga övningarna i vattnet som alla andra studenter.

Första intrycket

När min JJ-CCR kom verkade den väldigt enkel men robust konstruerad med en ram i rostfritt stål som gör det möjligt för den att stå upp, vilket är mycket praktiskt. Den tillverkas med en massa precisionsfräst Delrin-plast, men alla slangar och kopplingar verkar vara av standardtyp till dykutrustning så de lätt kan ersättas med delar från valfri tillverkare. Alla delar verkar frästa snarare än gjutna, vilket tyder på en produktion med små volymer och förmodligen är det lite väntetid för dem som vill köpa en. Men allt är ihopsatt på ett mycket tillfredsställande sätt.

Dave var inte sen att peka på att den är pålitlig på grund av sin enkelhet snarare än på grund av komplicerad automatisering, även om det naturligtvis är en elektroniskt styrd CCR. De flesta köpare har hittills uppgraderat från en annan enhet. Kanske bör man känna till de finare detaljerna i CCR-design för att verkligen uppskatta den?

Nackdelen är dess vikt. Den är inte så tung som vissa enheter, men med den medföljande plastlådan och utan den räfflade slangen och munstycket, som jag packade separat, vägde den fortfarande 25 kg. Detta kan orsaka problem vid vissa flygplatser.

Ryggmonterade motlungor

Som fotograf oroade jag mig lite för att de ryggmonterade motlungorna skulle göra det svårt att andas i vissa positioner, men de visade sig fungera bra under vattnet, även när jag låg på rygg. Andningsarbetet ökade inte nämnvärt, men jag var också mycket avslappnad och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vad är en CCR?

Med vanlig dykning i ett öppet system andas dykaren en redan blandad gas (luft, nitrox och trimix) från en flaska via en regulator och andas ut i vattnet. Utandningsgasen innehåller koldioxid...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser