DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Jordanien

Text: Karin Engström - Foto: Alex Dawson

Många skandinaviska dykare har Röda havet som sin favorit och här finns flera kända destinationer i såväl Egypten som Israel. Men vi hade siktet inställt på doldisen Akaba i Jordanien och vi fann snart att det var de små detaljerna som gjorde den stora skillnade

Första gången jag såg Jordanien var en kall februarimorgon för tio år sedan. Från den israeliska stranden tycktes Jordaniens kuststräcka ligga väldigt nära. Havet låg som en blank spegel och morgonsolen höll på att stiga över bergen. På andra sidan vattnet kunde jag se vita byggnader och några byggkranar tävla med bergen om utrymmet längs kusten. Jag frågade min dykguide om Jordanien såg likadant ut som Israel. Han sa att han inte visste för han hade aldrig varit där. Inte ens för att dyka? frågade jag. Han svarade att det inte var lika bra dykning där som på den israeliska sidan - för de fiskade med dynamit.

När jag så fick chansen att besöka Akaba, den staden jag redan hade sett på avstånd, kunde jag självklart inte tacka nej. Jag undrade om min israeliska dykguide hade haft rätt. Inga dykare i Sverige som jag pratat med hade dykt i Jordanien. Jag hade heller aldrig hört något om dykningen i Jordanien under mina resor i Egypten. Det kändes spännande att närma sig Akaba. Röda havets kanske mest okända nykomling som dykturistmål.

Först ut Stämningen var på topp och vid de första glimtarna av det turkosblå vattnet berättar vår guide Khamel, att ingen riktigt vet varför detta hav döpts till just Röda havet. Kanske för de rödtonade bergen som omsluter det, eller kanske för de röda mjukkoraller som kan skymtas genom vattenytan.

Väl på dykcentret Royal Diving Club fick vi en detaljerad genomgång av de dykplatserna vi skulle besöka. Vi fick även en föreläsning om de olika korall- och fiskarter som vi kunde förväntas att se under våra dyk.

Trots att jag gjort flera resor till Röda havet, blir jag förvånad under vårt första dyk. Överallt omsluts vi av klart glimrande vatten, så olikt vårt nordiska mörka att en stark frihetskänsla sprider sig i kroppen. Introduktionsdyket sker vid husrevet, där en lång pir leder till själva nedstigningsplatsen. Husrevet har två olika namn: Aquarium eller The Gardens beroende på ifall du dyker till höger eller till vänster om piren.

En kritvit sandbotten sluttar sedan lätt utför där den djupaste delen ligger på ca 40 meter. Snabba revfiskar i olika former ilar mellan korallbumlingar och den vita sandbottnen reflekterar solljuset. Överallt finns sandplättar där symbioslevande bultar trängs med små räkor i sina hålor i sanden.

Intakt Erfarna dykare förknippar ofta ett husrev med en av de absolut sämsta tänkbara platserna som ett dykcenter erbjuder. Så är inte fallet här i Akaba. Revet vid Royal Dive Club känns orört och korallerna är mycket intakta. Den mjuka sluttningen ner mot djupet och de många fria sandplättarna gör att revet också passar oerfarna dykare väldigt bra. Gillar man inte strömdyk kan man dyka på ”Aquarium” eftersom ”The Gardens”, husrevet till vänster om piren, bjuder på lite mer strömt vatten. Undervattensmiljön är även utmärkt för fotointresserade, då sandplättarna erbjuder ett bra...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Geografi Jordanien har en yta av 92 000 km2, där ungefär 85 % består av öken. Befolkningen uppgår till 4,6 miljoner. Den högsta punkten Jebel Umm ad-Daami är 1.834 m över havsytan och den lägsta, Döda havet, har en strandlinje som ligger 408m under havsytan. Akaba ligger vid Jordaniens enda kustremsa som är ca 27 km lång. Huvudstaden heter Amman och har 1,7 miljoner invånare.

Historia Romarna, egyptierna, arabklaner, korsriddarna och britter har lämnat spår i Jordaniens landskap genom konst och byggnationer. Århundraden av ockupationer och stridigheter tog slut i och med det arabiska upproret 1917- 1918, där den kände brittiske underrättelseagenten Lawrence of Arabia hade ett finger med i spelet. Storbritannien tog officiellt över makten i Jordanien 1946 och det skulle dröja ända till 1957 innan Jordanien var fritt från de sista brittiska trupperna. I Jordanien upprättades en monarki som förde ett nära samarbete med både öst och väst, mest känd är den nu avlidne kung Hussein. Hans son, och nuvarande kung, Abdullah II är väldigt intresserad av att utveckla Jordanien som turistmål. Det sägs att kungen är väldigt road av äventyrssporter och att han dyker regelbundet längs hela den jordanska kuststräckan!

Klimat
Medeltemp. 
januari Amman 8 C Akaba 15 C
april Amman 16 C Akaba 24 C
juli- sept Amman 26 C Akaba 32 C
Oktober Amman 21 C Akaba 26 C

Vattentemperatur ca 20-25 C

Valuta Jordanska dinarer,1 JD är cirka 14,80 kr.

Språk Arabiska är huvudspråket, men de flesta talar även engelska.

El 220 volt, adapter kan behövas.

Boende Priser för ett dubbelrum på ett medelklass hotell med frukost ligger på ca 300-600 kr per natt. För den kräsne så finns multinationella stora hotellkedjor med priser från 800 kr och uppåt för ett dubbelrum per natt.

Mat Enklare mat som grillad kyckling med sallad och strips kostar på restaurang ca 30 kr. En trerätters måltid kostar på en lyxigare restaurang ca 150 kr på person, då ingår även ett glas vin i priset.

Vaccination Vaccination rekommenderas mot Hepatit A, dvs. gulsot. Tänk på att vaccinet skall tas i god tid innan avresa! Vid frågor ring Vaccinationsinformations service på 020- 79 55 99.

Flyg Billigaste sättet att ta sig till Jordanien är att flyga med KLM eller Royal Jordan Airlines. Flygbiljetten kostar från 4.000 kronor och uppåt. Priserna varierar på grund av säsong och de islamiska högtiderna. Flyg avgår dagligen mellan Amman och Akaba.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser