DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Kimmo Hagman

– finsk passion

Kimmo Hagman dyker alltid tillsammans med sin undervattenskamera och i sitt arkiv har han samlat på sig fantastiska bilder från ytan och ned till 120 m.

Kimmo är 45 år och bor i Hurghada, precis vid Röda Havet i Egypten. Där arbetar han som dykcenter-chef för Colona Divers.
-Jag försöker vara en god förebild gällande “hur man inte förstör det marina livet” medan jag tar bilder. Det är ju mycket viktigare än att ta bra bilder, säger Kimmo.
Kimmo började med dykning redan 1986. Ganska snart flyttade han till Maldiverna där han stannade i 10 år. Det var där han fick sin riktiga “foto-kick” och sedan dess tar han bilder nästan varje dag.
Majoriteten av mina bilder är tagna på Maldiverna och i Röda Havet. Även Sveriges och Norges kuster har fina platser att ta bilder på, säger Kimmo.
Även om fotograferandet bara är en hobby så har Kimmo fått bilder publicerade i många tidningar, haft flera fotoutställningar och även deltagit i några tävlingar med bra resultat. Även om han inte tävlar särskilt ofta så har han bland annat vunnit 1:a pris i “Tauchen Shoot Out” två gånger och en gång hamnade han på 6:e plats i världsmästerskapen.
Kimmo har svårt att isolera någon enskild favoritlins eller favoritobjekt. Han tycker om att ta både vidvinkel- och makrobilder och älskar färger. Däremot tycker han inte om bilder som endast är tagna för dokumentation.
I Kimmos fotokoffert ingår idag: Nikon D100 och D200 för digitalt och 801s för film. Husen är SeaLux, Sea&Sea och Seacam. På bilxtsidan kör Kimmo uteslutande med Subtronics blixtar. Linserna är 16 mm, 20 mm, 20-35 mm samt makroobjektiven 60 och 105 mm.

Fler bilder från Kimmo hittar du på: www.kimmohagman.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser