DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Självklart måste vi ta med clownfiskarna. Det är ju denna art som Michael Arvedlund har specialiserat sig på.
Thistlegorms berömda, men något rostiga, militärmotorcyklar besöks här av något så passande som ett gäng soldatfiskar.
Ett stim med rödahavsvimpelfiskar håller till på Thistlegorm, just där vraket är som mest söndertrasat efter de tyska granaterna.
Vraket efter Kingston vid Shag Rock. Där kan man med fördel dyka medan alla dagstursbåtarna flockas vid närliggande Thistlegorm.
Vid Shag Rock ligger denna reservpropeller som med stor sannolikhet glidit av ett skepp i hårt väder. Området har några av Röda havets vackraste hårdkoraller.
Snefro Crown i eftermiddagssolen i lagunen bredvid Jackson Reef.
Möten med delfiner är nästan regel snarare än undantag, när man seglar i de norra delarna av Röda havet.
Redo för ännu ett dyk direkt från moderskeppets plattform.
Som pärlor på ett snöre hänger gruppen i båtens strömlina och väntar på att få dyka i Tiransundet.

Korallvärldens hemligheter

– biologisk temasafari vid Sharm el Sheikh

Text och foto: Jesper Kjøller

Visste du att den knallgula blåkindade fjärilsfisken är nästan osynlig för andra fiskar på revet? Eller att stenkorallernas färger skyddar dem mot solen med skyddsfaktor 60? Eller att brännkoraller inte alls är koraller? Eller att vissa tryckarfiskars kött kan vara giftigt? Det visste inte jag heller. Så tillbringade jag en vecka ombord på King Snefro Crown tillsammans med korallrevsspecialisten Dr Michael Arvedlund. Nu har jag blivit mycket klokare.

Att åka på en vanlig dyksafarivecka i Röda Havet är minsann inte dumt. Numera finns det massor av alternativ att välja mellan. Det kan vara ”Deep South”, ”Best of Sinai”, ”Brothers Islands” eller vad som annars står på programmet bland de många erbjudandena om safariresor i Egypten. Nyligen har det också börjat komma ett litet utbud av ”temasafari”. De har speciell inriktning på exempelvis foto, video, tech eller vrak. Allihop är spännande alternativ. Särskilt om man vill ha något mer än ”bara” en veckas dykning.
Jag fick höra att Atlantis Rejser hade arrangerat en specialvecka med Röda Havets biologi som tema. En korallexpert fanns ombord. Då blev jag eld och lågor. Jag måste komma med! Visst har jag väl så småningom (och som en del av jobbet) lärt mig en hel del om Röda Havet och dess biologi. Ändå har jag definitivt mycket att lära mig.
För mig som undervattensfotograf ger sådana kunskaper självklara jättefördelar. Jag behöver ju veta så mycket som möjligt om allt som lever och rör sig på reven. Flera av världens bästa undervattensfotografer är också marinbiologer. Det är ingen tillfällighet. Och det gäller för sådana storheter som Alex Mustard, Magnus Lundgren och Wolfgang Pölzer. Fotografer som alla har fått sin portfolio i DYK. Därför hade jag stora förväntningar på resan. Dessutom gladde jag mig åt att få återse gamla goda dykställen kring Sharm el Sheikh. Där har jag inte dykt så värst mycket på senare år.

Doktor Fisk
Dansken Michael Arvedlund är korallrevsforskare. Han har bland annat jobbat i tre år på Sesoko Station på Okinawa i den japanska delen av Stilla Havet. Det är Japans största institution för korallrevsforskning. Han har doktorsexamen och har intresserat sig särskilt för clownfiskar. Michael blev snabbt döpt till ”Dr Fisk” ombord. Han är en entusiastisk fisknörd i ordets allra bästa bemärkelse. Det är svårt att inte bli smittad av hans förtjusning inför sina befjällade vänner och deras livsmiljö. När han kommer igång med att berätta går han nästan inte att få stopp på. Det är alltid ett nöje att möta experter som samtidigt njuter av att förmedla sina kunskaper. Och det är Arvedlund i ett nötskal.
Grundidén bakom resan är enkel. Mellan dyken och efter kvällsmaten är det lektion i salongen. Där använder Michael sina PowerPoint-presentationer för att systematiskt gå igenom korallrevets djur och växter.

Slippa rusningstrafiken
Området kring Sharm el Sheikh är mycket mer än sträckan mellan Tiransundet i norr och Ras Mohammed i söder. Visst finns det på den vägen ett par dykställen i världsklass. Men de är också utsatta för visst tryck. Horder av dagsutflyktsbåtar med dykare och snorklare avgår varje dag från bryggorna kring Na’ama Bay. På en safarivecka i Sharm el Sheikh besöker man naturligtvis även traktens lokala Sharm-dykplatser. Utom räckhåll för dagsutfärder finns det dessutom en hel del mycket varierade och intressanta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESAN Flygtiden till Sharm är cirka fem timmar. Sedan väntar en 30-45 minuters transfer med buss till Sharm el Moya, där King Snefro-flottans fartyg ligger. En liknande resa med Michael Arvedlund är...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser