DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Thistlegorm
Fören står någorlunda upprätt men akter om överbyggnaden har bomberna skapat kaos. Själva aktern ligger med slagsida åt babord.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Thistlegorm
En bra lampa är ett måste när man utforskar de inre delarna av vraket med sina bilar, lastbilar och motorcyklar.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Thistlegorm
Även om egoistiska vrakplundrare har snott nummerplåtar, verktygsset och emaljskyltar från BSA-motorcyklarna är de fortfarande en imponerande syn där de står på rad i lastrummen.
CDWS presenterar: egyptiska vrak – Thistlegorm
På Thistlegorm bor den här sköldpaddan som ofta ses sovande på nattdyk eller simmandes omkring på dagen.

CDWS presenterar: egyptiska vrak

Thistlegorm

SS Thistlegorm är ett av världens mest berömda skeppsvrak. Det har vilat på bottnen utanför Sinaihalvöns kust i 70 år och blivit föremål för en lång rad artiklar och böcker. Dessutom står det högt på önskelistan för dykning hos vrakentusiaster över hela världen.
Det 126 meter långa och 4 898 ton tunga fartyget ligger nästan helt intakt på havsbottnen med ett maxdjup på 32-33 meter. Det finns inget rev eller land i närheten som ger skydd.
Thistlegorm ingick i en konvoj som fraktade militärt material och underhåll till de allierade styrkorna i Nordafrika. Den 6 oktober 1941 angreps hon av tyskt bombflyg och sjönk. Lasten bestod bland annat av Bedford-lastbilar, motorcyklar, lokomotiv och bepansrade fordon men också vardagliga ting som sågar och gummistövlar.
För att utforska vraket ordentligt både invändigt och utvändigt krävs minst två dyk, gärna fler. Lyckligtvis ligger det mesta av denna tidskapsel inom räckvidd för vanliga dykare. Thistlegorm är överväxt med koraller och patrulleras av fiskar som muränor, fladdermusfiskar, drakfiskar och havsaborrar. Du hittar extra mycket fisk här när strömmen är kraftig, då är vraket den enda platsen inom ett stort område där fiskarna kan hitta lä för strömmen.
Det finns många som debatterar den bästa vägen att ta när man dyker på Thistlegorm, men dykguiderna har varit här många gånger och hjälper besökare at se så mycket som möjligt. Man kan dela upp skeppet i olika områden. Däcket och överbyggnaderna, med master, tågvagnar och lokomotiv är en del, insidan med lastrummen fulla av motorcyklar och lastbilar en annan. Det finns en hel del vrakdelar utanför aktern, som är bruten i två delar. Propellern är till exempel ett populärt fotomotiv och på 33 meter är den den djupaste punkten på vraket.
Men det är först när du simmar in i vraket som du på allvar förstår varför det nämns som ett av de bästa vrakdyken i världen. I lastrummen hittar du hundratals ton av militär utrustning från andra världskriget, väl skyddad och därför relativt välbevarad. Du kan simma runt bland bilar och lastbilar, pansarfordon och motorcyklar, ammunition, flygplansdelar och uniformer. Inte konstigt att Thistlegorm är populär och lockar mängder med dykare, speciellt under högsäsongen maj-oktober. Därför är en liveaboard ett av de bästa sätten att besöka vraket, då kan du dyka på tider när dagturbåtarna inte är där och du kan undvika köerna och trängseln. Maxdjupet på 33 meter gör vraket perfekt för nitroxdykaren som kan maximera bottentiden.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser