DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #05

Text och foto: Joakim T Andersson

Nedansjö – Sprängd kraftstation

I början av 1900-talet blommade det lilla samhället Nedansjö, 25 km väster om Sundsvall. Ljungans vatten användes för att transportera timmer från inlandet till ortens pappersmassafabrik. För att effektivisera fabriken byggdes en kraftstation där vattnet drev en stor generator. I slutet av 1940-talet beslutades det att bygga en större kraftstation i Skallböle. En stor damm byggdes en bit nedströms och 1949 sprängdes både massafabriken och kraftstationen i Nedansjö för att inte båtar skulle köra på dem, och stora markytor lades under vatten.
Idag syns en mur som leder vatten in till kraftstationen. Rester av kraftstationen är kvar ovanför ytan och det kan vara intressant att promenera runt på dessa för att få en överblick av hur dykplatsen ser ut. Detta är dock bara en liten del av vad som gömmer sig under ytan.
Inloppet är en 6 meter djupt kanal där man idag bl a. hittar en bil. På väg fram till kraftstationen finns öppningen till tunneln som mynnar ut inne i turbinrummet (dyk inte in i denna!). Framme vid kraftstationen kan man välja om man vill simma genom kraftverket eller gå på utsidan.
Insidan innebär att man ibland kommer att ha betongbalkar ovanför huvudet. Här ligger det mycket timmer på botten och man ser ofta stora stim med småfisk och abborrar, ibland även gäddor. På utsidan hittar vi rester av en laxtrappa samt rester av flera bilar.
Kraftverket består av betongväggar som leder vattnet till turbinrummet som består av mäktiga betongkonstruktioner och stora tunnlar. På utsidan finns generatorrummet där man hittar rester av ett klinkerlagt golv. Missa inte en åktur i flottningsrännan som finns kvar och där strömmen är extra stark. Dykdjupet är 2-15 m och det ligger mycket tegel och armeringsjärn på botten. Det finns tunnlar och rum med tak över huvudet och då det strömmar är det viktigt att vara försiktig.
Nedansjö är intressant, både i ett historiskt perspektiv och genom en dykares mask.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Följ E14 västerut från Sundsvall ca 25 km. Vid avtagsvägen mot Nedansjö, precis bredvid Ljungan, finns en parkering med plats för några bilar.

Dykplatsen Promenera över...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser