DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57

Kustlexikon

#57

Av Rikard Godlund

Smugglarviken – Smögen

Om du kan tänka dig att gå och bära din dykutrustning ett par hundra meter på land innan dyk så är Smugglarviken på Kleven utanför Smögen en tänkbar dykplats. Smugglarviken är belägen på södra sidan av Kleven och för att ta sig dit behöver du promenera en bit. Att göra promenaden över klipporna iklädd dykutrustning brukar speciellt under högsommaren väcka en del kommentarer från solbadande icke-dykare som har hittat solplatser på klipporna runt Smugglarviken. Oavsett årstid är det alltid svalkande att hoppa i vattnet efter att ha gjort den ganska krävande promenaden över klipporna i torrdräkt och dykapparat. Från parkeringen till Smugglarviken är det ungefär 450 steg att gå!
Dykplaten består av en grund vik 2-5 meter djup som längre ut bryter av i klippvägg ned till ca 13 meter med lite stenar utanför. Följer du klippväggen utåt så djupnar det till ca 18 meter.
Enligt SSDFs dykguide från 80-talet så ligger det ett vrak i mynningen till Smugglarviken. Tyvärr finns det idag inte mycket mer är lite rester kvar av det vraket. Behållningen med dyket är istället alla djur i klippskrevor efter klippväggarna. Det finns mängder av trollhummer och fisk att titta på i skrevorna. I mynningen av Smugglarviken ligger det en del stora stenar som bildar håligheter som kan vara kul att lysa under. Det är inte ovanligt att hitta hummer där.
Tidigt på våren brukar viken vara full av sjöharar och det är inte ovanligt att hitta en hel del nakensnäckor här heller.
Det är ingen dum ide att kombinera ett dyk i Smugglarviken med lite lat tid i solen och lite fika på klipporna efter dyk. Fisk och skaldjursaffärerna i Smögen ligger ju inte heller långt bort för de livsnjutare som vill köpa sig lite räkor eller rökt fisk.
Det förekommer att dykcenter i omgivningen kör utfärder till Smugglarviken med båt främst för nattdyk och utfärder vid blåsigt väder. För de dykare som besöker något av dykcentren i Smögen och Kungshamn så är Smugglarviken ett bra val av dykplats för ett kvälls- eller nattdyk från land, möjligen med enda problemet att det kan vara lite krångligt att ta sig säkert över berget till fots i mörkret.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser