DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57
Kustlexikon #57

Kustlexikon

#57

Av Rikard Godlund

Smugglarviken – Smögen

Om du kan tänka dig att gå och bära din dykutrustning ett par hundra meter på land innan dyk så är Smugglarviken på Kleven utanför Smögen en tänkbar dykplats. Smugglarviken är belägen på södra sidan av Kleven och för att ta sig dit behöver du promenera en bit. Att göra promenaden över klipporna iklädd dykutrustning brukar speciellt under högsommaren väcka en del kommentarer från solbadande icke-dykare som har hittat solplatser på klipporna runt Smugglarviken. Oavsett årstid är det alltid svalkande att hoppa i vattnet efter att ha gjort den ganska krävande promenaden över klipporna i torrdräkt och dykapparat. Från parkeringen till Smugglarviken är det ungefär 450 steg att gå!
Dykplaten består av en grund vik 2-5 meter djup som längre ut bryter av i klippvägg ned till ca 13 meter med lite stenar utanför. Följer du klippväggen utåt så djupnar det till ca 18 meter.
Enligt SSDFs dykguide från 80-talet så ligger det ett vrak i mynningen till Smugglarviken. Tyvärr finns det idag inte mycket mer är lite rester kvar av det vraket. Behållningen med dyket är istället alla djur i klippskrevor efter klippväggarna. Det finns mängder av trollhummer och fisk att titta på i skrevorna. I mynningen av Smugglarviken ligger det en del stora stenar som bildar håligheter som kan vara kul att lysa under. Det är inte ovanligt att hitta hummer där.
Tidigt på våren brukar viken vara full av sjöharar och det är inte ovanligt att hitta en hel del nakensnäckor här heller.
Det är ingen dum ide att kombinera ett dyk i Smugglarviken med lite lat tid i solen och lite fika på klipporna efter dyk. Fisk och skaldjursaffärerna i Smögen ligger ju inte heller långt bort för de livsnjutare som vill köpa sig lite räkor eller rökt fisk.
Det förekommer att dykcenter i omgivningen kör utfärder till Smugglarviken med båt främst för nattdyk och utfärder vid blåsigt väder. För de dykare som besöker något av dykcentren i Smögen och Kungshamn så är Smugglarviken ett bra val av dykplats för ett kvälls- eller nattdyk från land, möjligen med enda problemet att det kan vara lite krångligt att ta sig säkert över berget till fots i mörkret.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning När du är framme i Smögen, så följer du Brunnsgatan mot Kleven. Passera bron över vattnet som kallas smyghålet. Parkera på parkeringen på höger sida vägen som kommer efter bron. Fortsätt sedan till fots upp för trappen som går in i berget framför parkeringen. Följ promenadstråket över berget fram till viken på andra sidan berget.

Djup Från 0 m till ca 18 meter 

Bottentyp Mestadels snäckskals- eller stenbotten som längre ut bryter av i mjukbotten.

Luftfyllning För mer info om närmaste center, se Dykguiden i tidningen eller gå in på www.dyk.net.

Farliga områden Det förekommer mycket båttrafik runt Kleven och Smögen. Undvik uppstigningar utan kontakt med bergväggarna. Ta med säkerhetsboj om du mot förmodan skulle behöva göra uppstigning i fritt vatten.

Tänk på Den sista biten fram till Smugglarviken går över lösa stenblock. Det är lätt att snubbla speciellt promenerande och klättrande med dykutrustningen på.

Foto Fotomöjligheterna är goda. Ofta är sikten riktigt bra vilket medger möjlighet till vidvinkelfoto för den som vill. Annars finns mängder av möjlighet till fiskporträtt och makrofoto i skrevorna efter bergväggarna.

Arter Smugglarviken präglas av att vara ett dyk i typisk västkustmiljö. Du träffar ofta på arter fisk som rötsimpa, oxsimpa, smörbultar och blågylta. Du kan också räkna med skaldjur som hummer, trollhummer, krabbtaska och andra typer av krabbor.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser