DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54

Kustlexikon

#54

Text och bild: Anders Nygren och Mikael Eriksson

Lövsta kalkbrott – Stockholm

Platsen är mycket bra för hela bad- och barnfamiljen, förutsatt att det är sommar och varmt i vattnet. Klipporna är mycket trevliga och bra som badplattform.
Området består av tre sjöar, relativt små, och dessa sitter ihop med olika gruvgångar. Den grundaste gången är ca 3-4 meter lång och ligger på ca 2 meters djup. I det östra brottet finns räls kvar från gruvtiden och det finns både den ena och den andra skrotbilen och delar från dessa.
Ett trevligt dyk börjar med ett varv i den östra sjön. Simma med klippväggen vid höger axel. I den västra änden bör du ligga grunt så att du inte missar tunneln över till mittensjön. Tunneln ligger på ca 2 meters djup och är ca 3-4 meter lång. Det finns även en djupare tunnel men den bör du bara besöka om du har rätt utrustning och utbildning. I sjö nummer 2 tar du ett kort varv, besöker kontoret på ca 10 meters djup vid kalkslänten och simmar sedan tillbaka genom tunneln igen.
Det finns både kräftor och abborre i sjöarna, vilket ger goda fotomöjligheter. Maxdjupet i den första sjön är ca 16 meter, och en bra vinterdag (utan is) kan du fantastiska vyer om du lyfter blicken och tittar upp genom ytan.
Efter och/eller mellan dyken grillar du den sedvanliga korven, och är det sommartid kanske ett bad utan dräkt (läs utan torrdräkt) kan vara på sin plats. Ta med skräpet och håll hunden kopplad, då platsen är mycket populär som badplats för ortsbefolkningen.
Det har även genomförts försök med fiskodling för ett antal år sedan i dessa sjöar, dock med mycket klent resultat.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning Från Stockholm åker du söderut längs E4:an, förbi Södertälje mot Vagnhärad/Trosa. Ta avfart vid skylt Vagnhärad (ca 45 min från Stockholm). Sväng höger vid Lånesta industriområde och fortsätt ett par kilometer. När du passerar en del öppna fält och kommer in i skogsparti (det känns som om man följer en stor högerkurva), kommer en skylt på vänster sida där det står Lövsta. Sväng vänster in på grusvägen. Ta andra avfarten till vänster när du svängt av på grusvägen och fortsätt fram till kalkbrottet (ett par hundra meter in). Parkera vid sidan av vägen.

Sikt Normalt 1 – 8 meter.

Ström Ingen ström

Djup 0 – 15 meter (ute i brotten, djupare inne i tunnlarna om man vill).

Bottentyp Grus, sand, kalk, dy

I och upp ur vattnet Vid sjökanten (finns flera igångsplatser).

Luftpåfyllning Se Dykguiden för info om närmaste butik

Sevärt Bilvrak, detaljer från kalkbrottsverksamhet.

Djurliv Abborre, mört och kräftor finns.

Foto Väldigt bra fotomöjligheter, bra ljus i den grunda tunneln.

Övrigt Dyk försiktigt och simma inte in i några gångar utan rätt utrustning och utbildning.

Bästa dyktid Året runt, när det är isfritt, bäst sikt under vintern

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser