DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54
Kustlexikon #54

Kustlexikon

#54

Text och bild: Anders Nygren och Mikael Eriksson

Lövsta kalkbrott – Stockholm

Platsen är mycket bra för hela bad- och barnfamiljen, förutsatt att det är sommar och varmt i vattnet. Klipporna är mycket trevliga och bra som badplattform.
Området består av tre sjöar, relativt små, och dessa sitter ihop med olika gruvgångar. Den grundaste gången är ca 3-4 meter lång och ligger på ca 2 meters djup. I det östra brottet finns räls kvar från gruvtiden och det finns både den ena och den andra skrotbilen och delar från dessa.
Ett trevligt dyk börjar med ett varv i den östra sjön. Simma med klippväggen vid höger axel. I den västra änden bör du ligga grunt så att du inte missar tunneln över till mittensjön. Tunneln ligger på ca 2 meters djup och är ca 3-4 meter lång. Det finns även en djupare tunnel men den bör du bara besöka om du har rätt utrustning och utbildning. I sjö nummer 2 tar du ett kort varv, besöker kontoret på ca 10 meters djup vid kalkslänten och simmar sedan tillbaka genom tunneln igen.
Det finns både kräftor och abborre i sjöarna, vilket ger goda fotomöjligheter. Maxdjupet i den första sjön är ca 16 meter, och en bra vinterdag (utan is) kan du fantastiska vyer om du lyfter blicken och tittar upp genom ytan.
Efter och/eller mellan dyken grillar du den sedvanliga korven, och är det sommartid kanske ett bad utan dräkt (läs utan torrdräkt) kan vara på sin plats. Ta med skräpet och håll hunden kopplad, då platsen är mycket populär som badplats för ortsbefolkningen.
Det har även genomförts försök med fiskodling för ett antal år sedan i dessa sjöar, dock med mycket klent resultat.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser