DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #12

Text och foto: Joakim Andersson

Skeppshamn – bomber och granater

Skeppshamn ligger på östra sidan av Åstön och är en populär badvik med en strand av grus som övergår till släta klippor. Endast några meter vatten skiljer Åstön från fastlandet och man tar sig enkelt ut på ön med bil över en liten bro. Strax utanför Skeppshamn ligger den lilla ön Leskär och fortsätter man österut så blir Finland nästa anhalt. Med andra ord är västlig vind inte lämpligt för denna dykplats.
På botten är det grus, sten och klippor som på stora delar är klädd med blåstång. I tången hittar man ofta tånglake och havsnål men en och annan plattfisk kan också vila på botten. Sikten brukar vara riktigt bra med östersjömått mätt.
Skeppshamn var tidigare ett övningsområde för militären och Leskär användes då som mål. Därför är det landstigningsförbud på den lilla ön, men ingen vågar nog sätta sin fot där ändå eftersom det idag är hem för många måsar. Dock är Leskär ett bra riktmärke att ställa in kursen mot. Det är då stora chanser att hitta diverse skrot på botten i form av barlastgranater (övningsammunition). Ta dock alltid det säkra före det osäkra: se men inte röra.
Har man tillgång till båt, uv-scooter eller är sugen på att ytsimma några hundra meter så kan det var intressant att ta sig ända ut till Leskär (kom dock ihåg måsarna!). Där hittar man lite större djup och mer intressant skrot på botten. Utsidan av Leskär är väldigt vacker med klipphällar under vattnet som är täckta med stora mattor av tång.
Om man söker lite mer dramatiska miljöer så rekommenderas det att följa den norra kanten av viken. I början är det väldigt grunt men längre ut hittar man på ett område med stora klippblock. Här ute finns också partier med lera som format intressanta och vackra små ”canyons”. 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Tag E4 norrut från Timrå. Efter flygplatsen, följ skyltarna mot Åstön. Följ vägen ute på Åstön fram till en stor öppen plats vid Skeppshamns kyrka. Kör rakt fram och parkera så att det blir...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser