DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #52
Kustlexikon #52
Kustlexikon #52
Kustlexikon #52

Kustlexikon

#52

Av Mattias Sellin

Kläppaviken - vid Örnsköldsvik

Om du letar efter en relativt lättillgänglig och naturskön vik med godkänd dykning så kan du sluta leta nu, kläppaviken i Köpmanholmen erbjuder nämligen allt detta.
Viken ligger vackert inbäddad mellan två klippuddar. Den inre delen av viken består av en strand som är omgiven av tät skog. Precis i övergången mellan strand och skogsparti finns en liten rastplats med sittbänkar och grillmöjligheter. Ifrån rastplatsen erbjuds en strålande utsikt över hela området och närliggande öar. Dykplatsen uppskattas inte bara av oss dykare, utan de flesta familjemedlemmarna kommer nog att trivas här en solig sommardag.

Dykplatsen är som skapt för två dyk samma dag, ett runt vardera udde. Sett ifrån land så bjuder den vänstra udden på djup väggdykning. I etapper så stupar klippavsatser allt djupare ner till över 40 meters djup och erbjuder ett dramatiskt undervattenslandskap.
Den högra sidan har liknande dykning men med mer inslag av slutande sandbotten och mindre klippavsatser, vilket passar mycket bra för ett grundare 2:a dyk.

I och uppgång är lätt och sker lämpligast ifrån stranden. Det finns inga starka strömmar i vattnet, vilket bidrar till att bilda en dykplats lämplig för både nybörjare och mer erfarna dykare.
Det marina livet bjuder inte på mycket att jubla över. Det består främst av Hornsimpa, Tånglake och eventuellt någon enstaka abborre.
Väl under ytan kommer du sannolikt att märka av ett konstigt ljud, ta det då bara lugnt! Du har inte drabbats av någon form av kväveberusning eller plötslig tinitus. Ljudet kommer från den närliggande fiskeodlingens sälskrämma, så tyvärr någon större chans att se säl finns inte här.

Det finns en nackdel med denna dykplats. Ifrån den asfalterade vändplatsen är det en igenvuxen skogsväg på ca 250 meter ner till viken. Är du rädd om bilen så rekommenderas det starkt att du promenerar den sista biten.
Ner till viken brukar gå smärtfritt, det är nedförsbacke. Det är på vägen tillbaka upp som man får kämpa lite!
Men i ärlighetens namn, visst är en härlig dykdag i en vacker vik värt det lilla besväret.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser